!
20200114-20200114-RobertVerboon-2193.jpg
14 januari 2020

ZZ Leiden schakelt Heroes uit

Door Rob de Keijzer

DEN BOSCH, 14 januari 2020 - Zorg en Zekerheid Leiden heeft in het hol van de leeuw de bekerwinst gepakt tegen Heroes Den Bosch. Na een sterk eerste kwart van de Leidse ploeg, nam Heroes het heft in handen en kwam zelfs 16 punten voor (66-50). In het laatste kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden sterk terug. Tayler Persons besliste het duel twee seconden voor tijd met een driepunter: 89-92.

Het was diezelfde Persons die de score opende deze avond. Zorg en Zekerheid Leiden begon sterker aan het duel dan de manschappen van Jean Marc Jaumin en pakte redelijk snel een 5-11 voorsprong. Heroes Den Bosch was nog zoekende, maar kon toch gaandeweg het kwart de aansluiting weer vinden. Via een driepunter van Henry Caruso en een score van Stefan Wessels stond het tegen het eind van het kwart 19-20. Het slot van dit kwart was toch weer voor Zorg en Zekerheid Leiden, dat door onder meer Worthy de Jong uitliep naar een 19-29 stand na 10 minuten spelen.

Heroes Den Bosch opende het tweede kwart furieus. In iets minder dan drie minuten was de Leidse voorsprong weg en stond het weer gelijk: 29-29. De in het veld gekomen Elijah Clarance bracht veel energie in de ploeg en dat zweepte zijn teamgenoten ook op. Na de 10-0 run plaatste Heroes Den Bosch nog een 12-4 run en was de achterstand van 10 punten na het eerste kwart omgedraaid in een voorsprong van 8 punten: 41-33. Nog was de dadendrang van Heroes Den Bosch niet over en via scores van Elijah Wilson en Caruso werd het 46-35. Het was De Jong die voor Zorg en Zekerheid Leiden net voor rust er nog twee driepunters ingooide, zodat het verschil bij rust 10 punten bedroeg in het voordeel van Heroes Den Bosch: 51-41.

Na de pauze had De Jong er binnen 15 seconden zijn volgende driepunter alweer in liggen. Caruso pareerde dat keurig met ook een driepunter, waarna Jarvis Williams 54-46 liet aantekenen. Heroes Den Bosch liep door Siyani Chambers en Nathan Krill verder weg tot 60-46 en met nog vier minuten te spelen werd de grootste voorsprong van deze wedstrijd behaald voor de thuisploeg. Caruso zette 66-50 op het bord en vanaf dat moment wist Heroes Den Bosch het netje niet meer te vinden. Zorg en Zekerheid Leiden bleef sterk aandringen en kwamen puntje voor puntje weer in de buurt van Heroes Den Bosch. Met name Persons, die de volle 40 minuten speelde vanavond, was bijna niet te stoppen door de verdediging van Heroes Den Bosch. Aan het eind van het derde kwart was de stand 72-66 en kon het nog alle kanten op in dit finalewaardige cupduel.

Seger Bonifant was trefzeker aan het begin van het vierde kwart, maar Zorg en Zekerheid Leiden stond niet toe dat Heroes Den Bosch het gaatje weer groter kon maken. Via 74-70 werd het 79-75 en het momentum van de wedstrijd lag iets meer bij Zorg en Zekerheid Leiden dan bij Heroes Den Bosch op dat moment. Bonifant wist nog te scoren (81-75), maar op dat moment pakte Zorg en Zekerheid Leiden een 0-10 run en kwam het, met nog iets meer dan twee minuten op de klok, dankzij een driepunter van Drago Pasalic op een 81-85 voorsprong. Chambers, goed voor 19 punten deze avond, trok de stand weer gelijk (85-85) en kon zelfs via een and-1 de voorsprong met 88-85 weer naar Heroes Den Bosch brengen. Uiteindelijk was het Persons (28 punten) die met een score, twee vrije worpen en zijn cruciale driepunter de stand op 89-92 bracht. Wilson probeerde het in de laatste seconde nog met een driepunter, maar zijn schot viel voor de ring al naar beneden. Zorg en Zekerheid Leiden bekert door, Heroes Den Bosch kan zich opmaken voor twee uitwedstrijden de komende twee weken.

Boxscore Heroes Den Bosch - ZZ Leiden
  1. Boxscore Heroes Den Bosch - ZZ Leiden Download pdf