!
20210906 Midtgaard.jpg
6 september 2021

ZZ Leiden slaat in laatste kwart toe

Door Luuk Wesselo

ZWOLLE - Lange tijd zag het er naar uit dat Landstede Hammers voor de tweede keer in twee dagen tijd van Zorg en Zekerheid Leiden zou gaan winnen. Vlak voor het einde van het derde kwart stond de Zwolse formatie met 68-51 voor. Onder aanvoering van Worthy de Jong (die 16 van zijn 20 punten in het laatste kwart scoorde) nam de Leidse ploeg het heft in handen. In de laatste minuut werd een voorsprong bewerkstelligd, die niet meer uit handen werd gegeven: 81-85.

Zorg en Zekerheid Leiden schoot in het Landstede Sportcentrum aanvankelijk uit de startblokken en liep vlot uit naar 3-10, mede door een fast-break dunk van Jhonathan Dunn. De ex-Hammer had een belangrijk aandeel in een fel eerste kwart van de ploeg van Geert Hammink, wat uiteindelijk na de eerste 10 minuten resulteerde in een 15-22 voorsprong.

Landstede Hammers had in het tweede bedrijf niet lang nodig om de achterstand weg te poetsen. Mede dankzij de vloeiend lopende pick and roll van Mike Schilder en Kevin Bleeker stond er halverwege het tweede kwart een 28-28 score op het bord. Ook in het gelijk opgaande slot van de eerste helft bleef de thuisploeg de vrije man onder de basket vinden. Met een floater in de zoemer bezorgde Naba Echols de Hammers halverwege een voorsprong van 43-39.

Die stijgende lijn wist Landstede na rust in eerste instantie door te trekken. Onder meer dankzij driepunters van Nigel van Oostrum en Schilder liep de ploeg van Herman van den Belt snel uit naar 53-44. Zorg en Zekerheid Leiden grossierde ondertussen in persoonlijke fouten, wat Dragos Diculescu na een fout van Worthy de Jong zelfs drie vrije worpen opleverde. Na driekwart wedstrijd leek Landstede net als een dag eerder op winst tegen de Leidse ploeg af te stevenen: 68-53.

In het vierde kwart kwamen de bezoekers echter langzaam maar zeker terug. Ineens waren de rollen omgedraaid: de Hammers leden veelvuldig balverlies en Leiden zag de achterstand drive voor drive teruglopen. Spannende slotminuten volgden, waarin beide ploegen de kans kregen om met de overwinning aan de haal te gaan. Uiteindelijk bezorgden topscorer van de dag Worthy de Jong en Jhonathan Dunn Zorg en Zekerheid Leiden met rake driepunters toch nog de winst: 81-85.