!
_DSC4587.jpg
2 oktober 2020

Betaalde livestreams

Door Martin Hoekstra

ALMERE, 2 oktober 2020 – Alle clubs hebben kosten moeten maken om aan de coronamaatregelen te voldoen om zo toch publiek toe te laten bij wedstrijden. Afgelopen maandag werd door het kabinet gemeld dat publiek in elk geval de eerste drie weken niet is toegestaan. Dit heeft geleid tot aanpassing van het livestream beleid.

Geen publiek bij sportwedstrijden, zowel professionele als ook de amateursport. Dat betekent geen fans op de tribunes. En als de maatregelen straks hopelijk weer versoepeld worden, zullen de tribunes evenmin volstromen. Het is een hard gelag voor de clubs, die nu geen inkomsten uit de kaartverkoop hebben, geen omzet via consumpties aan de bar en ook hun sponsoren niet kunnen faciliteren in een aangename ambiance.

Daar tegenover staat dat verplichtingen en kosten wel gewoon doorlopen. Dit heeft ertoe geleid dat een groot aantal clubs overstapt op betaalde livestreams. Deze worden aangeboden via het platform van Eyecons. Aan deze dienst zijn kosten verbonden voor BTW, iDEAL betaling en gebruik van het platform.

Om de livestreams thuis te kunnen bekijken, dien je je eerst eenmalig te registreren op www.eyecons.com. Doe dit ruim voor aanvang van de wedstrijd. Als je eenmaal geregistreerd bent, kun je met die gegevens inloggen. De clubs kunnen per wedstrijd aangeven welke kosten er aan het bekijken van de betreffende wedstrijd verbonden zijn. Dit kan dus per club en van wedstrijd tot wedstrijd verschillen.

Sommige clubs hebben afspraken met een regionale zender. Die wedstrijden zullen dan via de gebruikelijke kanalen te volgen zijn. Basketbal Academie Limburg en Den Helder Suns zijn de eerste clubs die hun stream ook via Eyecons aanbieden. Den Helder doet dat nog gratis en heeft een YouTube stream als back-up draaien, bij de wedstrijd van Basketbal Academie Limburg tegen Yoast United moet al wel betaald worden. Deze wedstrijd wordt dan ook beschouwd als de pilot.

Zorg en Zekerheid Leiden, Landstede Hammers en Apollo Amsterdam hebben al aangegeven dat zij hun livestreams ook gaan aanbieden via het platform van Eyecons. Mogelijk volgen de andere clubs ook.