!
20210226 Worthy.jpg
26 februari 2021

Brengt hervatting meer duidelijkheid voor Elite A en B?

Door Mannus Etten

GRONINGEN - Zes dagen na de interlandbreak, waarin de Orange Lions zich kwalificeerde voor het EK, gaat de competitie weer verder. In deze achtste speelronde is vooral de wedstrijd op zondag tussen Yoast United en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball van belang voor een klassering bij de bovenste zes, die na speelronde 11 de Elite A gaan vormen.

Zaterdag 27 februari

16.00 uur: Apollo Amsterdam (1-7) – Heroes Den Bosch (4-3)

Apollo Amsterdam won recentelijk nipt van Aris Leeuwarden en dat was een mooie opsteker voor de Amsterdammers. Het team is dit seizoen niet heel sterk, maar ondanks dat kunnen ze misschien wel verrassen tegen Den Bosch. In Groningen tegen Donar speelde Apollo Amsterdam recentelijk toch een tijd goed mee. Wanneer de inbreng van meer spelers komt dan de weer speelgerechtigde Berend Weijs en Floris Versteeg, dan kunnen ze mogelijk stunten vooral als de ploeg van Edwin van der Hart de Bosschenaren defensief kan stoppen.

In Den Bosch zijn ze natuurlijk heel blij nu men ook de volgende twee ronden van de FIBA Europe Cup mag hosten. Hier spelen ze natuurlijk zelf ook in de volgende ronde. Een mooi resultaat voor de ploeg die misschien qua positie lager staat dan men had gehoopt. De ploeg is te wisselvallig op dit moment. Mede daarom moet de ploeg op zijn hoede zijn voor de wedstrijd tegen Apollo Amsterdam. De Elite A is nog niet zeker voor de ploeg en dat had natuurlijk anders moeten zijn. Maar Miha Lapornik is wel een fraaie schutter pur sang. Mogelijk kan die ook in de Apollohal het verschil maken.

Pelle Baas en Patrick Faijdherbe geven commentaar bij de livestream, die door een sponsor gratis te zien is. Voor de statistieken moet je hier zijn.

18.30 uur: Donar Groningen (6-1) – Den Helder Suns (4-3)

Donar Groningen speelt in eigen hal tegen Den Helder Suns. Die laatste ploeg doet het verrassend goed. Een goed resultaat is voor de bezoekers in de strijd om een plek in de Elite A wel van belang. De Suns kwamen tegen Zorg en Zekerheid Leiden, Yoast United en Landstede Hammers telkens tekort, maar zijn nooit echt van de vloer geveegd. Dus een verrassing in en Groningen zou zomaar kunnen. Het trio Boyd van der Vuurst de Vries, Yarick Brussen en Bolden Brace moet het dan uiteraard wel beter doen dan in de ruim verloren oefenwedstrijd tegen Donar eind december.

Voor de thuisploeg is een overwinning beslist geen zekerheidje. Natuurlijk staat Donar tweede en won het de laatste wedstrijden ruim, maar het spelbeeld is niet altijd even sterk. De zoneverdediging blijkt heel lastig te zijn voor Donar. Dat is in verschillende games dit seizoen al gebleken. De diepte van de ploeg is een groot plus en dat heeft al in een aantal wedstrijden het verschil gemaakt. De verwachting is dat de rotatie toch de doorslag zal gaan geven in deze ontmoeting.

Het duel is te volgen via stream bij RTV Noord en Sport Noord (Met commentaar van Rob Mooij). Uiteraard worden de statistieken ook live bijgehouden.

20.00 uur: Zorg en Zekerheid Leiden (7-0) – Almere Sailors (1-7)

Zorg en Zekerheid Leiden, dat natuurlijk met Luuk van Bree een debutant leverde voor de nationale ploeg, mag nu thuis aan de bak tegen Almere Sailors. Het ligt voor de hand dat de drie internationals Worthy de Jong, Emmanuel Nzekwesi en van Luuk Bree tegen de Sailors hun team zullen dragen. Zeker Emmanuel Nzekwesi ontwikkelt zich in razend tempo en het is bijzonder om een speler te zien die nog maar zeven wedstrijd prof is, maar in veel statistieken gewoon de leider is in Nederland. De Leidse ploeg ziet zaterdag Riley LaChance zijn eerste wedstrijd in de Vijf Meihal spelen. Voor Nick King is het sowieso zijn eerste wedstrijd in de DBL. De Leidse ploeg is aanvallend heel sterk. Dat zal een zware dobber zijn voor Almere Sailors.

De ploeg uit Almere kreeg recentelijk een pak slaag van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball en Heroes Den Bosch. Voor een nieuw team in de competitie is dat niet erg. Het gaat dan vooral om de wedstrijden tegen de directe concurrenten. Dat is nog niet heel goed gegaan, maar in de Elite B kunnen ze mogelijk nog verrassen. Voor de wedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden is het vooral een kwestie van ervaring opdoen en veel leren. Echt een kans om voor de overwinning te spelen zal de ploeg van coach Eric Kropf waarschijnlijk niet hebben.

Arie in ’t Veld en Martin Hoekstra verzorgen het commentaar bij de livestream en gaan na afloop in gesprek met beide coaches. De livestats zijn hier te vinden.

20.00 uur: Basketbal Academie Limburg (2-5) – Aris Leeuwarden (2-6)

In de wedstrijd tussen Basketbal Academie Limburg en Aris Leeuwarden staat er vooral trots, eer en zelfvertrouwen tanken op het spel. Beide ploegen hebben moeite met winnen, al was de ploeg uit Weert recentelijk heel dicht bij een stunt tegen Heroes Den Bosch. De Elite A lijkt uit zicht voor beide teams, dus het vooral de zoete smaak van een overwinning. En winnen tegen je concurrent die een plaats boven of onder je staat is dan handig voor het geval de zevende of achtste plaats, en dus deelname aan de play-offs, op het spel staat. Beide teams zijn erg aan elkaar gewaagd, alleen verdedigt Basketbal Academie Limburg iets beter.

Voor Aris Leeuwarden zijn het vooral de lange mannen die opvallen, ook al is Craig Osaikhwuwuomwan door een schorsing van de club niet van de partij. De Griek Giannis Dimakopoulos doet het goed in de rebound. Aanvallend krijgt hij ondersteuning van Jean-Victor Mukama en Chad Frazier. Dit is een belangrijk trio bij de bezoekers.

De gastheren hebben in Roel van Overbeek een belangrijke kracht en als Quatarrius Wilson een beetje uit foutenlast kan blijven, dan hebben de Limburgers best een kans. Het interessante bij deze ploeg is, dat er veel spelers zijn die hun steentje bijdragen. Op basis van deze statistieken heeft Basketbal Academie Limburg misschien een iets grotere kans op de winst, maar eigenlijk zou het wel eens een hele spannende pot kunnen gaan worden in sporthal Boshoven.

Vanuit Weert wordt een livestream verzorgd. Vaste commentator Hans Heijdeman wordt zaterdagavond bijgestaan door Jean van Kleef. Voor de statistieken moet je hier zijn.

Zondag 28 februari

14.00 uur: Landstede Hammers (6-1) – The Hague Royals (1-6)

Hoewel hij al een tijdje niet meer meespeelde, kwam het bericht dat Devon van Oostrum de rest van het seizoen moet missen, best wel hard aan. Landstede Hammers heeft echter genoeg spelers die dit kunnen opvangen. Nigel van Oostrum, Yasiin Joseph en Mike Schilder kunnen ook prima uit de voeten als spelverdeler. Kevin Bleeker liet in de oefenwedstrijd tegen Almere Sailors zien dat hij er klaar voor is. Bleeker pakte uit met een fraaie double double.

Voor The Hague Royals lijkt de ploeg uit Zwolle toch echt een paar maten te groot. Het is een kwestie van ervaring opdoen en kijken welke mogelijkheden zich aandienen. De ploeg van coach Bert Samson kan doorgaans aardig meekomen, maar in het vierde kwart gaat het vaak mis. Dat gebeurde onlangs in Leiden en een paar dagen later gaf de Haagse formatie in het vierde kwart een verrassende zege tegen Yoast United alsnog weg.

Vanuit Zwolle wordt een livestream aangeboden. Ook de stats worden weer live gepresenteerd.

16.00 uur: Yoast United Bemmel (5-2) – Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball (4-3)

In dit duel staat een goede klassering om deelname aan de Elite A een stuk zekerder te maken op het spel. Yoast United staat momenteel op de vierde plaats met 10 punten, maar de ploeg uit Bemmel weet ook dat buiten Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball er ook nog gespeeld moet worden tegen andere sterke ploegen: Zorg en Zekerheid Leiden en Heroes Den Bosch. Gezien de programma’s van alle clubs ben je met 10 of 12 punten absoluut nog niet zeker van een plaats in de Elite A. Yoast United zal in de eigen Schaapskooi dus beslist willen winnen. Dan moet Kaleb Warner wel beter spelen dan zijn laatste optreden in Den Haag. De clubtopscorer (gemiddeld 16.3 punten) schoot 1 op 11 en eindigde met slechts 5 punten.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball heeft het een stuk lastiger, ook al is het verschil op de ranglijst slechts twee punten. De Rotterdammers hebben namelijk verloren van zowel Den Helder Suns als Heroes Den Bosch, twee ploegen die ook 8 punten hebben. Dat is de reden dat de Rotterdammers momenteel op plek 7 staan. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball zal beslist moeten winnen om alles in eigen hand te houden en het liefst ook met enig verschil, wat bij gelijk eindigen van meer dan twee ploegen een rol kan spelen. De Rotterdammers weten dat ook zij nog zeker twee zware wedstrijden op de rol hebben staan, namelijk duels tegen Landstede Hammers en Donar. Daarom is een zege van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketbal dan ook van groot belang.

Het commentaar bij de livestream wordt verzorgd door Wim van den Bosch en Sam Linders. De livestats vind je hier.