!
20201230 Carrington Love.jpg
15 januari 2021

De DBL gaat nu echt los!

Door Martin Hoekstra

OEGSTGEEST – Donar en Landstede Hamers verzorgden afgelopen zondag de ouverture van het nieuwe seizoen van de Dutch Basketball League. Vooral in Groningen zal het voorafje uitstekend gesmaakt hebben. Dit weekend komen alle twaalf ploegen in actie. Op zaterdag staan vijf wedstrijden op de rol, op zondag wordt de eerste volledige speelronde in Bemmel afgesloten met duel tussen Yoast United en Landstede Hammers.

Zaterdag 16 januari

19.30 uur: Almere Sailors – Basketbal Academie Limburg

Almere Sailors, dat recent Yoeri Hoexum wist te strikken, had een zware start in oktober met wedstrijden tegen Donar en Yoast United. Dat leverde twee ruime nederlagen op, maar inmiddels is er wel wat gebeurd in de afgelopen maanden. Het zoet der overwinning heeft de ploeg van Eric Kropf al mogen smaken. In een oefenwedstrijd werd met 58-79 gewonnen van The Hague Royals. Job Kayhan was in dat duel goed voor 20 punten. Almere Sailors hoopt deze lijn zaterdagavond tegen Basketbal Academie Limburg door te trekken.

Voor coach Radenko Varagic zijn het zware tijden. De coach van Basketbal Academie Limburg moest het afgelopen zaterdag in Leiden nog stellen zonder Jef de Vries, Ivan Simic, Elay Wirjo en Neil Masnic. Feitelijk miste hij ook Marijan Obad, maar die komt dit seizoen vanwege een blessure niet meer in actie. Varagic hoopt toch een paar spelers terug te krijgen. Tegen Zorg en Zekerheid Leiden deden de Limburgers één helft goed mee, wat te wijten was het aan het sterke aanvallende rebounden (Quatarrius Wilson) en het met scherp schieten van Sander Hollanders en een aangenaam optreden van Bart Schild. De Weerter formatie heeft wel de meeste ervaring en dat kan weleens doorslaggevend zijn.

Almere Sailors verzorgt via Eyecons een livestream. Tevens worden de statistieken live bijgehouden.

19.30 uur: The Hague Royals – Aris Leeuwarden

In oktober kwamen beide ploegen elkaar al tegen, maar dan in Friesland. Aris Leeuwarden was destijds de sterkste: 81-63. Bert Samson, de coach van The Hague Royals, weet dat aan het feit dat zijn spelers te weinig energie in de wedstrijd legden. “Zowat alle rebounds waren voor Aris, zonder bal wordt het lastig om te scoren”, aldus Samson in een interview met het AD. Door toevoeging van twee jonge spelers van Zorg en Zekerheid Leiden en het meetrainen van spelers van Lokomotief kan Samson op de training nu over voldoende mensen beschikken.

Aris Leeuwarden kwam afgelopen zondag in een oefenwedstrijd uit tegen Zorg en Zekerheid Leiden. Nog spelend zonder Craig Osaikhwuwuomwan kwamen de Friezen goed voor de dag. Ook al werden de minuten bij de Leidse ploeg over iedereen verdeeld, dat neemt niet weg dat Aris Leeuwarden toch aan 86 wist te komen. Jean-Victor Mukama was goed voor maar liefst 30 punten. Als team werkte Aris Leeuwarden tegen 60% af. De ploeg die het beste omgaat met de rebounds, heeft een meer dan goede kans om dit duel te winnen.

Vanuit Den Haag wordt via het eigen kanaal op YouTube een livestream gepresenteerd. Op die pagina kun je de link naar de stream terugvinden. De statistieken zijn hier te vinden.

19.45 uur: Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball – Apollo Amsterdam

De eeuwige kleine klassieker staat ook nu weer in de eerste speelronde op de agenda, al vond het duel in oktober plaats in Amsterdam. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord won dat duel met 53-74, maar het verschil werd pas in het laatste kwart gemaakt. Apollo was bijgebleven tot 51-54, maar kreeg daarna een 2-20 eindsprint om de oren.

Sindsdien is er wel wat veranderd bij beide selecties. De Rotterdammers zullen de defense en power van Mohamed Kherrazi voor de rest van dit seizoen missen. Ook de Amerikaan Dalven Brushier is er niet meer bij. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord is nog wel bezig om de selectie weer uit te breiden.

Aan de andere kant kreeg Apollo Amsterdam een behoorlijke injectie met de terugkeer van Berend Weijs en Dexter Hope. Bovendien viel in het treffen op 3 oktober Hicham Kherrazi al snel met een blessure uit.

Op het oog lijken de ploegen nu dichter bij elkaar te liggen en zal het mogelijk een echte kleine klassieker kunnen worden. Luuk von Burg verzorgt het commentaar bij de livestream via Eyecons. De statistieken worden ook weer live gepresenteerd.

20.00 uur: Den Helder Suns – Heroes Den Bosch

Den Helder Suns wil in eigen huis nog weleens uitpakken tegen topclubs. Zelfs bij de start in oktober moest Zorg en Zekerheid Leiden er nog aan geloven. In de voorbereiding op dit nieuwe seizoen speelde de formatie van coach Peter van Noord alleen maar uitwedstrijden. Zaterdagavond wordt er dus weer thuis gespeeld. Een wedstrijd met een paar bijzondere tintjes. Yarick Brussen kwam in het seizoen 2016-2017 uit voor de ploeg uit Den Bosch, maar voor Stan van den Elzen is dat nog korter geleden. De jeugdinternational speelde afgelopen seizoen nog in Den Bosch, maar paste niet meer in de plannen van de club uit Noord-Brabant. Hij zal gebrand zijn op een goed resultaat.

Aan Bossche zijde komt Boy van Vliet in actie. Na zijn Amerikaanse avontuur maakte Van Vliet zijn debuut in de Dutch Basketball League in Den Helder. Een plaats waar de Bossche coach Jean-Marc Jaumin ook nog anderhalf seizoen de scepter zwaaide. Normaal gesproken moet Heroes Den Bosch dit klusje kunnen klaren, maar dan moet de ploeg wel beter spelen dan in de oefenwedstrijd tegen Yoast United. Bovendien moeten er nog wel enkele nieuwe spelers worden ingepast.

Vanuit Den Helder wordt een livestream aangeboden. Ook de statistieken worden live bijgehouden.

20.00 uur: Zorg en Zekerheid Leiden – Donar Groningen

Zorg en Zekerheid Leiden kende in oktober een slechte start. Luuk van Bree was geblesseerd en de twee jonge Amerikanen Desure Buie en B.J. Stith konden niet echt overtuigen. De coronapandemie deed beide Amerikanen terugkeren naar hun vaderland. Zij zijn vervangen door twee ervaren spelers: Carrington Love en Giddy Potts. In de met 84-88 verloren oefenwedstrijd tegen Donar liet Love na rust zien dat hij van grote waarde voor zijn werkgever kan zijn. Potts deed het goed in Italië en liet in de oefenduels tegen Basketbal Academie Limburg en Aris Leeuwarden een goede indruk achter. Zorg en Zekerheid Leiden zal mogelijk niet fit aan de start verschijnen, gezien de blessures van Troy Koehler en Mees van ’t Hoff.

Hoewel Donar afgelopen zondag nog speelde zonder de geblesseerde Amerikanen Will Moreton en Juwann James, had de Groningse formatie eigenlijk weinig moeite om Landstede Hammers terug te wijzen. Of beide Amerikanen in Leiden hun opwachting kunnen maken, is nog de vraag. Dat hoeft geen probleem te zijn, want eerder deze week werd Justin Watts gepresenteerd als nieuwe speler. De oud-speler van Den Bosch is speelgerechtigd en zou in Leiden zijn eerste minuten in het shirt van Donar kunnen spelen, als hij niet meer in quarantaine zit. In de genoemde oefenwedstrijd schoten Damjan Rudez (26 punten) en Henry Caruso (25 punten) met scherp. Als dit duo in bedwang kan worden gehouden door de Leidse defensie, dan is er nog geen man overboord voor Donar, want er zij meer dan genoeg andere wapens om Zorg en Zekerheid Leiden pijn te doen.

Arie in ’t Veld en Martin Hoekstra verzorgen het commentaar bij de via het platform van Eyecons te volgen livestream en zullen na afloop ook een kort gesprek met beide coaches hebben. De livestats zijn hier te vinden.

Zondag 17 januari

16.00 uur: Yoast United Bemmel – Landstede Hammers Zwolle

Yoast United, dat de beste van de drie nieuwkomers lijkt te zijn, heeft tot nu toe een goede indruk achtergelaten. In oktober werd er al twee keer gewonnen en in de oefenwedstrijd van vorige week werd Heroes Den Bosch het leven aardig zuur gemaakt. Die wedstrijd wekt de indruk dat een compleet Yoast United zich goed kan meten met de top van de Dutch Basketball League. Shane Hammink is er dan wel niet meer bij, maar daar staat tegenover dat alle buitenlandse krachten nu wel mogen spelen. Coach Matthew Otten kon in oktober alleen maar Kaleb Warner opstellen. Dat was destijds geen enkel probleem, want Keime Helfrich (die opgeleid werd bij tegenstrever Landstede) had zijn vizier uitermate goed afgesteld. Het wordt hoe dan ook een interessante krachtmeting.

Landstede Hammers is nog wel de regerend landskampioen, maar in Groningen was dat nauwelijks te zien. Het spel van de Zwollenaren was ver beneden peil. De schotpercentages uit het veld waren matig en zelfs vanaf de lijn ging het niet best. Dat maakte het verschil met Donar. Als Yoast United erin slaagt om de bucket dicht te spijkeren, dan moet Landstede het van afstandsschoten en snelle breaks hebben. Aan de andere kant valt het niet te verwachten dat Landstede weer zo matig gaat schieten. Daarvoor zit er genoeg ervaring in de selectie. Noah Dahlman zal bijvoorbeeld in aanvallend opzicht moeten opstaan. Want zeven schamele puntjes tegen Donar is voor de geroutineerde Amerikaan echt te weinig. Mogelijk zal er nog het nodige gesleuteld moeten worden aan de juiste rolverdeling. Laat dat maar aan coach Herman van den Belt over.

Via het platform van Eyecons wordt een livestream verzorgd. Ook de statistieken worden weer live gepresenteerd.