!
20201006 Bottelier.jpg
6 oktober 2020

Lastig avondje voor Apollo en Almere

Door Martin Hoekstra

OESTGEEST, 6 oktober 2020 – Het midweekse programma van de Dutch Basketball League telt twee wedstrijden. Op woensdag speelt Donar opnieuw thuis, dit keer tegen Apollo Amsterdam. Een dag later treffen twee debutanten elkaar. Almere Sailors neemt het dan in eigen huis op tegen Yoast United Gelderland.

Woensdag 7 oktober

20.30 uur: Donar Groningen (1-0) – Apollo Amsterdam (0-1)

Donar begon het seizoen afgelopen zaterdag met een afgetekende zege tegen Almere Sailors. De bezoekers moesten een 124-64 nederlaag slikken. Coach Ivan Rudez kon de speeltijd rustig verdelen en iedereen aan het scoren krijgen. Tien spelers kregen minuten toebedeeld en met name Willem Brandwijk deed van zich spreken door 27 punten aan te tekenen tegen een schotpercentage van 90,9%. De 19 punten van Damjan Rudez (tegen 81,8%) in evenveel minuten hielpen ook mee om de score omhoog te krijgen. Juwann James kwam vanwege een blessure nog niet in actie.

Apollo Amsterdam kreeg, eigenlijk volgens verwachting, klop van Zeeuw&Zeeuw Feyenoord Basketball, maar de Amsterdammers lieten zich niet als makke schaapjes naar de slachtbank leiden. In de eerste drie kwarten bleef de formatie van Laki Lakner de Rotterdammers goed volgen. Het verschil werd pas in het vierde kwart gemaakt. Floris Versteeg en Sergio de Randamie waren samen goed voor 27 van de 53 punten. Voor de wedstrijd is het te hopen dat Apollo het balverlies weet te beperken en tegen een iets hoger percentage weet af te werken. De Amsterdammers kunnen de routine van Hicham Kherrazi goed gebruiken, maar hij raakte in de wedstrijd van afgelopen zaterdag geblesseerd en dreigt dit duel te moeten missen.

Deze wedstrijd is live te volgen via de streams van RTV Noord en Sport Noord. Voor de livestats moet je hier zijn.

Donderdag 8 oktober

19.30 uur: Almere Sailors (0-1) – Yoast United (1-0)

Het contrast tussen deze twee debutanten op het hoogste niveau is aanzienlijk. Almere Sailors kreeg een pak slaag in Groningen, wat overigens niet echt als een verrassing kwam door het late vormen van de selectie en het gebrek aan oefenwedstrijden.

Dat laatste geldt eigenlijk ook voor Yoast United, maar de ploeg uit Bemmel had geen enkele moeite om in Weert Basketbal Academie Limburg te kloppen. En dat gebeurde ook nog eens zonder de Amerikanen Austin Luke en Jett Speelman. Ook de Colombiaan Andres Ibarquen was nog niet in het bezit van de vereiste werkvergunning. Het is afwachten of dit trio donderdag al de basketbalschoenen aan mag trekken. Kaleb Warner (27 punten, 7 rebounds) en Keime Helfrich (20 punten) lieten zich in Weert nadrukkelijk zien. De laat aangetrokken Shane Hammink vergaarde met 15 punten, 13 rebounds en 8 assists bijna een triple double.

Wil Almere Sailors er een wedstrijd van maken, dan zal er tegen een hoger schotpercentage moeten worden afgewerkt en zal er beter gerebound moeten worden. Hier ligt een schone taak voor het trio coaches dat de ploeg naar een hoger niveau moet zien te tillen.

Vanuit Almere wordt een livestream verzorgd. De statistieken worden ook live gepresenteerd.