!
Headerbeeld-Feel-the-Beat-03b.jpg
13 januari 2020

Live: Bekerstrijd brandt los

Door Martin Hoekstra

OEGSTGEEST, 13 januari 2020 – De strijd om de Basketball Cup barst dinsdagavond los. Heroes Den Bosch en Zorg en Zekerheid Leiden gaan uitmaken wie doorgaat naar de kwartfinale. Twee wedstrijden uit de kwartfinale staan dinsdag ook al op het programma

Vierde ronde:

20.00 uur: Heroes Den Bosch – Zorg en Zekerheid Leiden

Formeel had dit duel al gespeeld moeten zijn, maar onder meer door de Europese beslommeringen van Zorg en Zekerheid Leiden was dat nog niet het geval. Een en ander houdt wel in dat de winnaar van dit duel donderdag al de eerste wedstrijd uit de kwartfinale tegen Landstede Hammers gaat afwerken.

De kwartfinale gaat over twee wedstrijden. Dat is niet het geval in de vierde ronde, waar de teams uit de Dutch Basketball League instromen. Het gaat in dit geval slechts om één wedstrijd en die vindt in Den Bosch plaats.

Zorg en Zekerheid Leiden bewaart dit seizoen geen goede herinneringen aan De Maaspoort. Begin november werd de Leidse ploeg door Heroes Den Bosch compleet van het veld geveegd. De eindstand van 109-83 was eigenlijk nog mild, want vlak na het begin van het vierde kwart stond het maar liefst 104-69. En dat na een ruststand van 42-36.

Feit is wel dat beide ploegen niet bepaald constant spelen. Zorg en Zekerheid Leiden won het thuisduel met de Bosschenaren met 88-78. Op de een of andere manier heeft Heroes fases dat het net even niet loopt, maar tot veel schade heeft dat nog niet geleid. Zeker niet in thuiswedstrijden, want in eigen huis is Heroes Den Bosch nog ongeslagen. De hamvraag is of Henk Norel zijn eerste minuten voor de Bossche formatie gaat maken.

De wedstrijd is te volgen via de livestream van Heroes. Voor de livestats moet je hier zijn.

Kwartfinale:

19.30 uur: Donar Groningen – Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketbal

Donar toonde zondag aan dat de ploeg in grootse vorm steekt. Koploper en regerend landskampioen Landstede Hammers had weinig in de melk te brokkelen. Zelden zal een Zwolse nederlaag in eigen huis zo hoog zijn uitgevallen. Net als zondag zal Donar niet op volle sterkte aan kunnen treden. Drew Smith zit nog een schorsing uit. Dat leek de Groningers zondag in elk geval niet te deren.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball zit momenteel in een dip. In december ging het al niet meer van een leien dakje, maar werd er alleen in eigen huis van Basketbal Academie Limburg verloren. In januari staat de teller na nederlagen tegen Zorg en Zekerheid Leiden en Heroes Den Bosch nog op nul. Donar in deze vorm lijkt op voorhand ook een maatje te groot voor de Rotterdammers, maar zeker weten doe je dat niet. De ploeg van Toon van Helfteren heeft in het begin van het seizoen in Rotterdam van Donar weten te winnen. In de return kwamen de Rotterdammers na een ruime achterstand nog enigszins terug in de wedstrijd.

Via TV Noord is dit duel via een stream te volgen. Ook de stats worden live bijgehouden.

Overigens staat de terugwedstrijd gepland voor aankomende donderdag om 19.45 uur.

20.00 uur: Aris Leeuwarden – Apollo Amsterdam

Twee ploegen die tot afgelopen weekend samen de laatste plaats in de Dutch Basketball League deelden, gaan samen uitmaken wie er naar de halve finale door mag gaan. Dinsdag is de eerste wedstrijd, het tweede duel staat in de boeken voor eind januari.

Er is geen twijfel dat het tweede duel van belang zal zijn. Apollo Amsterdam was in de reguliere competitie in eigen huis te sterk voor de Friezen: 80-68. Xavier Cannefax ging met 24 punten de Amsterdammers voor. Aris Leeuwarden moest het in dat duel wel stellen zonder Arunas Mikalauskas, Craig Osaikhwuwuomwan en Andy Mazurczak.

In de wedstrijd in het Kalverdijkje – twee weken later – waren Mikalauskas (24 punten) en Mazurczak (22 punten, 10 assists) wel van de partij en dat scheelt een slok op een borrel. De Friezen wonnen dit duel dan ook met 86-78, ondanks opnieuw 24 punten van Cannefax. Craig Osaikhwuwuomwan is inmiddels ook al weer terug bij Aris Leeuwarden.

Raymond Koning geeft commentaar bij de door Sport Noord verzorgde livestream van dit duel. De livestats zijn hier terug te vinden.