!
Headerbeeld-Feel-the-Beat-02b.jpg
10 januari 2020

Live: Topper in de DBL

Door Ties Rozema

GRONINGEN, 10 januari 2020 – Drie wedstrijden staan er dit weekend op het programma van de DBL. Zaterdag ontvangt BAL Zorg en Zekerheid Leiden en reist Den Helder Suns af naar Leeuwarden om het op te nemen tegen Aris. Zondag wordt dan nog een smakelijk dessert opgediend in de vorm van Landstede Hammers versus Donar.

Een drietal interessante wedstrijden dit weekend. Normaal gesproken moet ZZ Leiden in Weert de winstpunten weten te pakken, maar de andere twee duels zijn van te voren verre van een uitgemaakte zaak. In Leeuwarden speelt Aris tegen Den Helder Suns om zeer broodnodige punten in de race om het laatste play-offs ticket en in Zwolle staat het duel tussen de huidige koploper en directe achtervolger op het programma.

Zaterdag 11 januari

Basketball Academie Limburg (5-10) – Zorg en Zekerheid Leiden (9-4)

Zorg en Zekerheid zal met vleugels afreizen naar Limburg. De ploeg heeft de afgelopen week twee mooie winstpartijen op de mat gezet. Eerst werd Zeeuw & Zeeuw Feyenoord verslagen en woensdag won ZZ Leiden in de FIBA Europe Cup als underdog van het letterlijk en figuurlijk grote Enisey Krasnoyarsk uit Rusland. De Leidse toppers waren lekker op dreef. Braxton Huggins scoorde er lustig op los en opvallend zijn tevens de 24 assists die Taylor Persons in de twee potten liet noteren. Nieuwkomer Nuni Omot bewees daarnaast zijn waarde en is voor de Leidenaren een versterking ten opzicht van de vertrokken Josh Cunningham.

Het keurkorps van Basketball Academie Limburg kan de borst dus nat maken, hoewel Zorg en Zekerheid Leiden er uiteraard voor moet waken om niet gemakzuchtig deze wedstrijd in te gaan. Vorige week deed BAL het in Groningen twee kwarten lang er goed tegen Donar en de kopploegen kunnen het zich dan ook niet verantwoorden om niet scherp aan de start te verschijnen tegen de ploeg van Radenko Varagic.

De wedstrijd in Weert begint om 20.00 uur en is hier live te volgen. De live stats zijn hier te vinden.

Aris Leeuwarden (2-13) – Den Helder Suns (4-10)

De afsluitdijkderby levert doorgaans spannende wedstrijden op. Meer dan eens werd de wedstrijd tussen Aris Leeuwarden en Den Helder Suns pas in de slotfase beslist. Eerder dit seizoen liep het verschil tussen de beide teams in het voordeel van Den Helder nog wel op tot in de dubbele cijfers, maar toen miste Aris nogal wat spelers.

Voor Aris is deze wedstrijd de eerste in 2020. De ploeg, die in het begin van het seizoen geplaagd werd door blessures, zal dan ook frisser en fitter voor de dag komen dan eerder in Den Helder het geval was. Aan Sunszijde is het te hopen dat Josh Williams weer speelklaar is. De insidespeler miste vorige week het duel tegen Apollo en dat bleek een fikse aderlating getuige de ruime nederlaag in de hoofdstad.

Beide teams is er alles aan gelegen om deze wedstrijd te winnen, maar vooral de thuisploeg kan zich een nederlaag niet permitteren. Als de ploeg enig uitzicht wil behouden op de play-offs, dan moet dit duel tegen de directe concurrent uit Den Helder in eigen huis worden gewonnen. Ook voor de Suns zijn de winstpunten echter zeer welkom, om de huidige nummer zes BAL te kunnen achterhalen.

De wedstrijd in Leeuwarden begint om 20.00 uur en is hier live te zien. De live stats zijn hier te vinden.

Zondag 12 januari

Landstede Hammers (12-1) – Donar (11-3)

De topper van deze week wordt gespeeld in het Zwolse Theater van de Sport. Landstede Hammers speelde daar woensdag al het spannende duel met Egis Körmend in de FIBA Europe Cup. De bezoekers uit Hongarije hadden uiteindelijk een verlenging nodig om af te kunnen rekenen met de Hammers, die zich in de reguliere speeltijd knap hadden terug geknokt in de wedstrijd.

Tegen Donar speelt Landstede Hammers de eerste competitiewedstrijd van 2020. In oktober stonden de ploegen ook al tegenover elkaar op de Zwolse speelvloer en toen waren de Hammers met 77-70 te sterk voor de Groningers. Eén van de grote mannen was toen Jordan Johnson, die alweer enige tijd geleden is vervangen door Devon van Oostrum. Het broertje van Nigel valt scorend gezien minder op dan Johnson, maar is wel meer een teamplayer en dat komt weer ten goede van scorers als Martez Walker, Sherron Dorsey-Walker en eigenlijk de gehele Zwolse formatie.

Donar zal niet geheel okselfris afreizen naar Zwolle. Drew Smith is nog steeds geschorst en Leon Williams en Jason Dourisseau zitten al geruime tijd met blessures aan de kant. Dit biedt natuurlijk wel de mogelijkheid aan anderen om op te staan. Zo speelde Matt McCarthy vorige week tegen BAL misschien wel zijn beste wedstrijdfit tot nu toe in zijn nog prille profcarrière. Tegen Landstede Hammers zal zijn inbreng weer meer dan welkom zijn voor Erik Braal en de zijnen.

De wedstrijd tussen Landstede Hammers en Donar start om 14.00 uur en is hier live te volgen. Live stats zijn hier te vinden.