!
Headerbeeld-Feel-the-Beat-02b.jpg
3 januari 2020

Live: Tweede seizoenshelft van start

Door Martin Hoekstra

OEGSTGEEST, 3 januari 2019 – Het seizoen 2019/2020 gaat vanaf zaterdag weer verder. Een echte tweede seizoenshelft is het nu ook weer niet, want geen van de negen ploegen zit al aan de helft van het totaal aantal wedstrijden. In januari is het echter volle bak voor de meeste ploegen, aangezien er ook nog gebekerd moet worden en Landstede Hammers en Zorg en Zekerheid Leiden ook nog voor de FIBA Europe Cup spelen.

Het beperkte programma voor dit weekeinde (alleen drie wedstrijden op zaterdag) biedt toch nog wel wat leuks voor de neutrale toeschouwers. In Amsterdam zijn allemaal festiviteiten opgezet, waarna Apollo Amsterdam de dag afsluit met de derby tegen Den Helder Suns. Zorg en Zekerheid Leiden ontvangt Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball en dat is gezien de ranglijst een topper. Tot slot gaat het dit seizoen toch goed presterende Basketbal Academie Limburg op bezoek bij Donar.

19.30 uur: Apollo Amsterdam (1-13) – Den Helder Suns (4-9)

De derby van Noord-Holland deel twee vindt zaterdag plaats in de Apollohal. Daar is het de hele dag al feest, met onder meer een clinic voor de jeugd en wedstrijden van oud-speelsters (en daarna spelers) van Amsterdam tegen oud-internationals. Zoals gezegd wordt deze dag, die de noemer Past Meets Future mee heeft gekregen, afgesloten met een wedstrijd tussen Apollo Amsterdam en Den Helder Suns.

Beide ploegen kwamen elkaar op 5 oktober al tegen in Den Helder. In het eerste kwart beslisten de Suns dat duel eigenlijk al: 26-9. Apollo kwam na de pauze nog even terug tot 12 punten, maar kreeg uiteindelijk klop met 93-77. Later werd deze uitslag omgezet naar een 20-0 zege voor de Suns, omdat Apollo een niet-gerechtigde speler in de opstelling had staan.

Het is een van de vier overwinningen van de Suns. De andere zeges werden behaald tegen Aris Leeuwarden en twee keer Basketbal Academie Limburg. De ploeg uit Weert is de belangrijkste concurrent van de Suns voor de zesde plaats, een plek die recht geeft op deelname aan de play-offs. Waar Basketbal Academie Limburg al een keer verraste tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketbal, daar heeft Den Helder nog niet kunnen winnen van een van de ploegen uit de top-5. Een winstpartij tegen Apollo Amsterdam is dus eigenlijk wel een must voor de Suns.

Apollo Amsterdam is aan een matig seizoen bezig. Coach Patrick Faijdherbe wist pas op een laat moment met welke spelers hij aan het seizoen zou beginnen. Van een degelijke voorbereiding was dus eigenlijk geen sprake. Slechts één overwinning werd gevierd, tegenover 13 nederlagen. Op 24 oktober waren de Amsterdammers in eigen huis te sterk voor Aris Leeuwarden: 80-68. Toch moet er meer in het vat zitten voor de Amsterdammers, zeker gezien het spel van Apollo tegen ploegen als Landstede Hammers en Zorg en Zekerheid Leiden. Als de ploeg van Patrick Faijdherbe nog aanspraak wil maken op de zesde plaats, dan mag er zaterdag niet verloren worden.

Honsbeek Media verzorgt weer een livestream van deze derby. Zodra deze is aangemaakt, kun je de link vinden op de YT-pagina van Apollo. De livestats zijn hier te vinden.

19.30 uur: Donar Groningen (10-3) – Basketbal Academie Limburg (5-9)

Een maand geleden stond dit duel ook al op het programma. Donar was in dat treffen met 89-52 te sterk voor Basketbal Academie Limburg. De Groningers waren gebrand op een goede wedstrijd om de nare nasmaak van de uitschakeling in de FIBA Europe Cup weg te spoelen. Donar speelde weliswaar zonder Donte Thomas, Jason Dourisseau en Vernon Taylor, maar dat was geen belemmering om Basketbal Academie Limburg binnen 10 minuten op een grote achterstand te zetten (25-9). Waar Donar vijf spelers in de dubbele cijfers had zitten, onder wie de net aangetrokken Drew Smith, daar haalde bij de Limburgers alleen Trey Burch-Manning de dubbele cijfers.

Dat deze nederlaag verder weinig sporen bij de ploeg van Radenko Varagic heeft achtergelaten, bleek enkele dagen later. In Rotterdam boekten de Limburgers een prachtige zege op Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball (70-84). Twee dagen later werd in eigen huis ook Apollo Amsterdam verslagen (75-73), waardoor er een winning streak van twee werd bereikt. In de laatste speelronde voor de break maakte Heroes Den Bosch een einde aan deze streak.

Varagic zal geen verwachtingen koesteren dat zijn jonge ploeg in Groningen de winst kan pakken, maar meer tegenstand bieden dan een maand geleden zal toch wel het minste zijn wat hij van zijn team mag verwachten.

Sport Noord brengt het duel live in beeld. Voor de statistieken kan men hier terecht.

20.00 uur: Zorg en Zekerheid Leiden (8-4) – Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball (9-4)

Zorg en Zekerheid Leiden zit na vier zeges op rij de Rotterdammers op de hielen. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball heeft nog wel twee punten meer dan de Leidse formatie, maar heeft ook één duel meer gespeeld. Het zal de Leidse ploeg er alles aan gelegen zijn om de Rotterdammers opnieuw op de knieën te krijgen, zodat er over de Rotterdamse formatie heen gewipt kan worden.

De komst van Nuni Omot is voor Zorg en Zekerheid Leiden tot nu toe goed uitgepakt. De Keniaanse forward kan op veel manieren scoren en zorgt ook voor spektakel met hoge blocks en dunks. Met Omot beschikt Zorg en Zekerheid Leiden nu over meer scorende dreiging in het veld. Jarvis Williams is nog steeds de topscorer van de Leidse ploeg (19.3 punten, derde op de topscorerslijst), voor Tayler Persons (17.7 punten gemiddeld en vijfde op de topscorerslijst). Persons voert met een gemiddelde van 7.5 wel de DBL aan als het gaat om assists.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball beschikt ook over twee spelers bij de eerste tien van de topscorerslijst. Quentin Snider (gemiddeld 19.6 punten) staat op een tweede plaats. Keyshawn Woods (gemiddeld 15.7) staat negende. Austin Lawton, de big man van de Rotterdammers, mag dan niet de meest scorende speler zijn (gemiddeld 9.4 punten per wedstrijd), hij plukt wel 7.8 rebounds per wedstrijd van de borden en daarnaast voert hij de ranglijst bij de blocked shots aan met een gemiddelde van twee swats per wedstrijd.

Met een sterke Nederlandse kern zijn scores van Lawton ook geen noodzaak. Jeroen van der List (13.4 punten), Willem Brandwijk (7.9 punten en 6.7 rebounds), Coen Stolk (7.7 punten) en Mack Bruining (5.9 punten) weten de basket ook goed te vinden. Raidell de Pree en Michael Kok hebben lagere gemiddeldes, maar zijn altijd in staat tot een offensieve uitschieter.

In de openingswedstrijd van het seizoen 2019/2020 ontsnapte Zorg en Zekerheid Leiden nog met een 79-82 overwinning uit Rotterdam. Nadien gingen Donar en Heroes Den Bosch wel onderuit in de havenstad. Vlak voor de ‘winterstop’ kregen de Rotterdammers het wat lastiger. Dit had ook te maken met de afwezigheid van onder meer Jeroen van der List en Willem Brandwijk. In uitwedstrijden bij Den Helder Suns en Aris Leeuwarden wist de ploeg van coach Toon van Helfteren nog net aan te ontsnappen, maar dat gold niet voor de laatste thuiswedstrijd voor de break. Basketbal Academie Limburg pakte in Rotterdam de winst met 70-84.

Arie in ’t Veld en Martin Hoekstra verzorgen het commentaar bij de livestream en gaan na afloop in conclaaf met beide coaches. De statistieken worden uiteraard ook weer live bijgehouden.

Beker

Landstede Hammers komt zaterdag voor de vierde ronde van de Basketball Cup in actie. De lijstaanvoerder van de Dutch Basketball League gaat op bezoek bij BC Virtus. Het duel in Werkendam begint om 19.30 uur. Als alles goed is, zijn de livestats hier te vinden.