!
Headerbeeld-Feel-the-Beat-04b.jpg
17 januari 2020

Live: Verschillende competitiebelangen

Door Menno Schraven

DELFT, 17 januari 2020 - Na een doordeweekse bekerronde voor de Basketball Cup waarin van alles gebeurde, is het deze zaterdag gewoon tijd voor vier competitiewedstrijden. Belangen zijn er voor de top vier, de middenmoot en de twee ploegen onderin. Met als meest in het oog springende affiche: Zorg en Zekerheid Leiden-Landstede Hammers Zwolle.

19.30 uur: Den Helder Suns (4-11) – Heroes Den Bosch (10-4)

Na zes nederlagen op rij kijkt Den Helder Suns reikhalzend uit naar een overwinning. Op 16 november werd de laatste overwinning behaald, thuis tegen BAL. Na drie uitwedstrijden op rij spelen de Heldenaren nu weer eens in eigen huis, waar de ploeg van coach Peter van Noord doorgaans sterker voor de dag komt. Den Bosch is echter geen ploeg waar zomaar even van gewonnen wordt. Op 3 oktober werd de uitwedstrijd met 94-69 verloren, maar het verschil zou in deze wedstrijd in elk geval een stuk kleiner moeten zijn.

Afgelopen dinsdag werd Heroes Den Bosch in een regelrechte nagelbijter uitgeschakeld voor de beker door Zorg en Zekerheid Leiden. De Bosschenaren moesten hun wonden likken, maar deze zaterdagavond wacht alweer de uitwedstrijd in Den Helder. Gezien de stand op de ranglijst en de diepte van de Bossche ploeg mag een overwinning geen probleem zijn. Toch mist de ploeg onder druk een echte aanvalsleider die de bal opeist en voor zijn team de juiste beslissingen maakt. Als de Suns lang aan weten te haken, zou Den Bosch zich lelijk kunnen verslikken.

De wedstrijd is te volgen via de livestream. De livestats zijn hier te vinden.

19.30 uur: Donar (12-3) – Apollo Amsterdam (2-13)

Op 2 oktober was dit de eerste competitiewedstrijd van beide teams. Dat duel eindigde in een ruime 100-63 overwinning voor de Groningers. Op 16 november was het verschil in de wedstrijd in Amsterdam met 71-86 al een stuk kleiner. In de eigen MartiniPlaza heeft Donar dit seizoen nog niet verloren in de Dutch Basketball League. Afgelopen dinsdag werd de kwartfinalewedstrijd voor de Basketball Cup tegen Feyenoord Rotterdam nog vroegtijdig gestaakt. Inmiddels is het scorebord weer gemaakt, wordt de bekerwedstrijd in zijn geheel overgespeeld en kan deze wedstrijd tegen Apollo ook gewoon doorgaan.

Apollo Amsterdam wacht een zware reeks wedstrijden, te beginnen zaterdagavond in Donar. Daarna speelt het achtereenvolgens thuis tegen Den Bosch, Leiden en Rotterdam en tussendoor nog uit in Den Helder. Op 4 januari werd de laatste van de twee competitieoverwinningen tot dusver dit seizoen behaald. Xavier Cannefax was in die wedstrijd goed voor liefst 35 punten. Om van Donar te kunnen winnen zal Amsterdam op de toppen van zijn kunnen moeten spelen, maar een verrassing lijkt op voorhand te veel gevraagd.

De wedstrijd is te volgen via de door Sport Noord verzorgde livestream. Voor de stats moet je hier zijn.

20.00 uur: Zorg en Zekerheid Leiden (9-5)– Landstede Hammers (12-2)

Voor de smalle selectie van Leiden betekent deze topwedstrijd het derde aantreden in een tijdsbestek van vijf dagen. Na de overwinning in Den Bosch op dinsdag liep het vervolg voor de beker tegen Landstede twee dagen later uit op een zestien punten nederlaag. Spelverdeler Tayler Persons werd goed verdedigd en de geblesseerde Nuni Omot werd gemist in de Leidse rotatie. De vraag is hoe het met de vermoeidheid van Zorg en Zekerheid Leiden zit om zich voor dit duel op te laden en er een overwinning uit te slepen. Veel zal afhangen van een goed begin, want dat was beroerd in de bekerwedstrijd, met een 0-16 start en twee technische fouten achter elkaar voor coach Rolf Franke.

Zouden de Zwollenaren erin kunnen slagen om twee dagen later nog een keer in Leiden te winnen? Natuurlijk begint de wedstrijd gewoon weer op 0-0. Als Zwolle erin slaagt opnieuw veel druk te leggen op de Leidse aanval, dan kan de veel bredere rotatie aan Zwolse kant op het einde een groot voordeel zijn. Landstede Hammers moet echter beducht zijn op revanche en de steun van het opzwepende Leidse publiek. Want dat zal hun ploeg zeker niet opnieuw van Zwolle wil zien verliezen.

Arie in 't Veld en Martin Hoekstra geven commentaar bij de livestream en gaan na afloop in gesprek met beide coaches. De livestats worden uiteraard ook weer gepresenteerd.

20.00 uur: Aris Leeuwarden (3-13)- Basketbal Academie Limburg (6-10)

Na zes nederlagen op rij won Aris vorige week weer eens. Den Helder Suns werd in het Kalverdijkje met 78-67 verslagen. Winst op BAL in deze wedstrijd is geboden om het onderlinge verschil in punten op de ranglijst niet verder op te laten lopen. Begin oktober verloren de Friezen in Limburg nog met 74-62 en ook op 1 december werd in Leeuwarden met 72-80 verloren. Hoogste tijd dus om in een derde ontmoeting met de ploeg uit Weert als winnaar van het veld te stappen.

Basketbal Academie Limburg won vorig weekend verrassend van Zorg en Zekerheid Leiden en heeft dit seizoen al zes overwinningen te pakken. De ploeg staat daarmee op de zesde play-off plek, maar heeft drie achtervolgende teams in de nek hijgen. De Amerikaan Trey Burch-Manning gaat zijn team voorop als het gaat om het hoogste gemiddelde aantal punten per wedstrijd (14.3 punten). Roel Aarts (11,2 punten) en Elay Wirjo (10 punten) zijn de andere teamgenoten met gemiddelden boven de tien punten. Met steun van andere spelers in de brede selectie zou de ploeg van Radenko Varagic met een derde overwinning op Aris uitstekende zaken doen.

Podium TV verzorgt de livestream. Voor de livestats moet je hier zijn.