!
LDDK-20210130-0008.jpg
12 februari 2021

Live - Volgas richting interlandbreak

Door Ties Rozema

GRONINGEN - De wedstrijden volgen elkaar in rap tempo op in de DBL. Het komende weekend staat alweer de zevende speelronde in amper een maand tijd op het programma. Na deze ronde is het tijd voor interlands en een periode van relatieve rust (voor de niet-internationals althans), maar eerst is het nog even gas op de plank, want de scheiding in een Elite A en B komt rap dichterbij.

Zaterdag 13 februari

16.00 uur: Apollo Amsterdam (0-6) - Basketbal Academie Limburg (1-5)

Apollo is nog steeds op zoek naar de eerste overwinning. De Amsterdammers hebben een paar zware tegenstanders achter de rug, maar ook BAL kende geen gemakkelijk schema. De Limburgers troffen zo ’n beetje de gehele traditionele top van de DBL waarin het vooral tegen Heroes Den Bosch sterk tegenstand bood. De Bosschenaren hadden een flinke comeback en extra tijd nodig om tot winst te komen. Ondanks het negatieve eindresultaat zal de wedstrijd BAL het nodige vertrouwen hebben gegeven. De selectie van Apollo kan op zijn beurt terugzien op een goede pot tegen Donar met vooral een erg sterke openingsfase. Als de ploeg tegen BAL net zo flitsend uit de startblokken schiet, is een eerste overwinning binnen bereik.

De livestream is te zien via Eyecons. De livestats kun je hier volgen.

16.00 uur: The Hague Royals (1-5) - Yoast United (4-2)

Tegen provinciegenoot ZZ Leiden bood The Hague Royals drie kwarten lang knap tegenstand. De Haagse nieuwkomers lijken meer en meer op elkaar ingespeeld te raken met Deividas Kumelis als onbetwiste floorleader. Opvallend zijn ook de prestaties van Eric Kibi, die nu al driemaal op rij 12 rebounds uit de lucht wist te plukken. In de eigen Sportcampus Zuiderpark ontvangen de Royals deze speelronde Yoast United, dat goed op dreef is. De Gelderse formatie verloor de eerste twee partijen in januari, maar won daarna viermaal op rij. Aanjager van Yoast United is DBL-leider in assists Austin Luke, die in Kumelis een goede tweede in deze statistiek treft.

De wedstrijd is te zien via het YouTubekanaal van The Hague Royals. De statistieken zijn hier te zien.

18.30 uur: Den Helder Suns (4-2) - Landstede Hammers (5-1)

Na vier wedstrijden lang ongeslagen te zijn geweest, heeft Den Helder Suns nu tweemaal op rij verloren. In Landstede Hammers treffen de Suns wederom een sterke tegenstander, die nu zelf al viermaal op rij wist te winnen. De Hammers scoren er daarbij lustig op los: tweemaal werd de grens van honderd punten al overschreden. Den Helder Suns zal verdedigend dan ook goed voor de dag moeten komen. De Heldernaren zullen in elk geval beter moeten doen dan in de oefenwedstrijd kort voor de herstart van het seizoen. De Hammers wonnen dat duel ruim en de Suns hadden bij tijd en wijle zichtbaar moeite met de fysieke kracht van de Zwollenaren. Als de Suns ditmaal wel een antwoord hebben op krachtmensen als Kayel Locke en Jozo Rados, heeft de ploeg een kans om de punten in eigen huis te houden.

Den Helder Suns verzorgt een livestream via YouTube met Dineke Kwinkelenberg en Cobbe van der Vuurst de Vries als commentatoren. Livestats kun je hier volgen.

20.00 uur: Heroes Den Bosch (3-3) - Almere Sailors (1-4)

De Bosschenaren nemen het in eigen huis op tegen Almere Sailors na twee moeizame overwinningen. Eerder werd Feyenoord met twee punten verschil verslagen en afgelopen woensdag had de ploeg een overtime nodig om met het minimale verschil van één puntje langs BAL te komen. Tegen Almere zal de ploeg de kop er weer bij moeten houden. De Sailors verloren vorige week weliswaar in Den Haag, maar nieuwkomer Eamonn Joyce bewees met 24 punten direct zijn waarde, terwijl Dante Lombardi al meermalen liet zien een geduchte scorer te zijn. Twee spelers dus waar de Heroes flink rekening mee moeten houden. Heroes Den Bosch houdt Thomas van der Mars aan de kant vanwege spierletsel in zijn kuit. Van der Mars heeft zich ook afgemeld voor de wedstrijden van de Orange Lions.

De wedstrijd is live te zien via het YouTubekanaal van Heroes Den Bosch. Livestats vind je hier.

20.00 uur: Aris Leeuwarden (2-4) - Donar Groningen (5-1)

Donar zal in de noordelijke derby scherper voor de dag moeten komen dan afgelopen donderdag tegen Apollo het geval was. De Groningers lieten zich in de beginfase aftroeven en hadden moeite om in een ritme te komen. Met Aris treft Donar een tegenstander die de laatste tijd in zwaar weer verkeert. Zo werd Craig O. door de eigen club om disciplinaire redenen geschorst en kwam Chad Frazier al driemaal niet in actie. Vooral in aanvallend opzicht bleek dit een gemis voor Aris, dat de laatste drie wedstrijden steeds rond de zestig punten bleef steken. De scoredreiging moet nu komen van anderen, zoals Jean-Victor Mukama en center Giannis Dimakopoulos. Om een kans te hebben op een stunt zal Aris vooral als collectief sterk moeten spelen.

Rob Mooij en Klaas Stoppels verzorgen het commentaar bij de livestream van Sport Noord. De livestats zijn hier te vinden.

Zondag 14 februari

14.00 uur: Zeeuw & Zeeuw Feyenoord (3-2) - Zorg en Zekerheid Leiden (6-0)

Het zat Zeeuw & Zeeuw Feyenoord niet mee in Den Bosch. Tegen de Heroes ging de ploeg van Toon van Helfteren lang aan de leiding, maar uiteindelijk moest Feyenoord toch met een nederlaag genoegen nemen. Positief was wel de inbreng van Ordane Kanda, die zich nadrukkelijk met het scoreverloop bemoeide. Voor Feyenoord is het te hopen dat de oud-topscorer van de DBL de smaak weer te pakken heeft gekregen, want tot dusver bleef zijn productie wat achter. In eigen huis gaan de Rotterdammers vol voor een overwinning tegen Zorg en Zekerheid Leiden. De koploper is weliswaar nog altijd ongeslagen, maar had in Den Helder een late eindspurt nodig om de overwinning veilig te stellen. De Leidenaren hadden het in eigen huis bovendien drie kwarten lang lastig tegen The Hague Royals waartegen overigens een glansrol weggelegd was voor Emmanuel Nzekwesi: zijn productie stokte pas bij 33 punten en 15 rebounds.

Vanuit Rotterdam wordt een livestream verzorgd via Eyecons. De statistieken vind je hier.