!
Headerbeeld-Feel-the-Beat-04b.jpg
16 januari 2020

Live: ZZ Leiden ontvangt Landstede Hammers

Door Martin Hoekstra

OEGSTGEEST, 16 januari 2020 – Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er vier kwartfinales zouden worden afgewerkt voor de Basketball Cup. Doordat Donar-Zeeuw & Zeeuw Feyenoord overgespeeld moet worden in Groningen, Apollo Amsterdam de return tegen Aris op 30 januari heeft staan en SBU tegen Virtus ook nog gepland moet worden, is alleen de eerste kwartfinalewedstrijd tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Landstede Hammers voor vanavond overgebleven.

Zorg en Zekerheid Leiden boekte dinsdagavond in De Maaspoort een knappe 89-92 zege tegen Heroes Den Bosch. Dit betekent dat de Leidse ploeg het nu donderdagavond en zaterdagavond in de eigen Vijf Meihal gaat opnemen tegen Landstede Hammers. Donderdag voor de beker en zaterdag voor de competitie.

Zorg en Zekerheid Leiden en Landstede Hammers hebben het dit seizoen al drie keer tegen elkaar opgenomen. In de strijd om de SuperCup ging de winst met 78-68 naar de Zwolse formatie. Amper twee weken later nam de Leidse ploeg in de Vijf Meihal revanche door Landstede Hammers met een 82-73 nederlaag naar huis te sturen. Het derde treffen was weer in Zwolle. Zorg en Zekerheid Leiden kreeg toch vrij ruim klop: 92-75.

In de competitie staat Landstede nog bovenaan, maar de Zwolse formatie kreeg afgelopen zondag in eigen huis een pak slaag van Donar: 69-98. Het was pas de tweede nederlaag in de Dutch Basketball League van de Hammers. Zorg en Zekerheid Leiden neemt de vierde plaats in met drie nederlagen meer dan de Zwollenaren.

De bekerwedstrijd van donderdag is een herhaling van de bekerfinale van afgelopen seizoen. In Zwolle namen beide ploegen het op 31 maart 2020 tegen elkaar op. In de tweede helft nam de Leidse ploeg onder aanvoering van een met scherp schietende Sergio de Randamie afstand van de thuisploeg, om uiteindelijk het duel met 69-87 te winnen.

Dat was overigens niet voor het eerst dat beide ploegen elkaar troffen in het bekertoernooi. Op 30 maart 2012 kwamen beide ploegen elkaar in de halve finale voor het eerst tegen in de beker. Zorg en Zekerheid Leiden won dat treffen met 66-47 en legde twee dagen later beslag op de beker door de Magixx uit Nijmegen met 88-74 te verslaan.

In het seizoen 2015/2016 was het weer raak en ook nu was het weer een halve finale. De Leidse ploeg speelde eerst thuis en legde een mooie basis neer: 86-67. In Zwolle was het nog wel even billenknijpen voor de Leidenaren, maar uiteindelijk werd de marge naar een veilige zone gestuurd: 73-62.

De kwartfinaleserie van dit seizoen gaat ook weer over twee wedstrijden. Zorg en Zekerheid Leiden begint dus met een thuiswedstrijd. Arie in ’t Veld en Martin Hoekstra verzorgen het commentaar bij de livestream. De statistieken worden ook live bijgehouden en die zijn hier te vinden.