!
20191003-Wilson-RobertVerboon-8867.jpg
27 februari 2020

NU LIVE-Acht teams hervatten midweeks de competitie

Door Menno Schraven

Na bijna twee weken geen wedstrijden door de kwalificatieduels van de Orange Lions wordt donderdagavond de competitie weer hervat. Acht mooie duels staan op het programma, alleen Zorg en Zekerheid Leiden komt nog niet in actie. Interessant om te zien is of de internationals, inmiddels weer terug bij hun club, meteen een verschil kunnen maken in deze wedstrijden.

19.30: Landstede Hammers (14-3) – Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball (10-9)

Na de 102-71 overwinning op Apollo, bijna twee weken geleden, komt donderdag Zeeuw & Zeeuw Feyenoord op bezoek in Zwolle. Landstede kan zich geen nederlaag veroorloven als het gaat om de koppositie op de ranglijst. Het voelt de hete adem van Donar in de nek, dat maar één nederlaag meer leed, maar wel al drie wedstrijden meer speelde dan de Zwollenaren. Bij Landstede keerde Mo Kherrazi deze week terug op de training na zijn uitstapje met het Nederlands team. Landstede heeft de voorbije periode kunnen gebruiken om recente aanwinst Jozo Rados in te passen in het spel van de ploeg.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord won voor het laatst op 25 januari. Daarna was het drie keer de mindere van een tegenstander in de Dutch Basketball League. De laatst gespeelde volledige wedstrijd dateert alweer van 8 februari. In deze uitwedstijd heeft het in elk geval geen last van weigerende apparatuur en een staking tot gevolg, zoals twee weken geleden tegen Leiden. De Rotterdammers hebben overigens evenveel overwinningen geboekt als Zorg en Zekerheid Leiden, maar wel twee wedstrijden meer gespeeld. Begin december vorig jaar werd het in Zwolle een kansloze 103-63. Van Helfteren heeft de afgelopen periode kunnen gebruiken om details in het Rotterdamse spel aan te scherpen. Een beter resultaat dan een nederlaag met veertig punten mag zeker worden verwacht.

De wedstrijd is hier live te volgen.

De stats van de wedstrijd vind je via deze link.

20.00 uur: Basketbal Academie Limburg (8-12) - Donar (16-4)

Met drie overwinningen in de laatste vijf wedstrijden, waaronder zeges tegen Leiden en in Den Bosch, doet BAL uitstekend mee in de competitie. Twee keer werd er in januari ook heel ruim verloren van Donar (91-54 en 48-97) en laat dat nu net ook de tegenstander zijn in deze wedstrijd. De recente overwinning op Heroes Den Bosch geeft BAL het inzicht dat het ook tegen sterker geachte teams bepaald niet kansloos is. Tegen Donar mag BAL laten zien geleerd te hebben van de eerdere ontmoetingen met de Groningers. Een betere verdediging en vooral meer vuurkracht, omgezet in scores, zijn nodig om het Donar überhaupt lastig te kunnen maken.

Donar komt naarmate het seizoen vordert steeds beter in vorm en voert momenteel zelfs even de ranglijst aan. Guard Shane Hammink is voorlopig even uitgeschakeld met een breukje in zijn hand, opgelopen op de training met de Orange Lions. De Groningse selectie is echter breed en sterk genoeg om dat gemis op te vangen. Interessant om te zien of het ritme bij de Groningers door de competitieonderbreking is verstoord, of dat de bijna twee weken rust de ploeg juist goed hebben gedaan.

De wedstrijdbeelden zijn te zien via deze link.

Voor de live stats kijk je hier.

20.00 Heroes Den Bosch(14-6) – Den Helder Suns (6-13)

Heroes leed tegen BAL pas de eerste thuisnederlaag dit seizoen (76-83). Maar ook de wedstrijd erna, kort voor de interlandbreak, ging verloren. In Groningen was Donar met 79-69 te sterk. Zaak dus om de rug te rechten en tegen Den Helder Suns het zoet van een overwinning te laten smaken. In de competitie is Den Bosch goed voor gemiddeld bijna 84 gemaakte punten per wedstrijd, tegenover een gemiddelde tegenscore van 71 punten. Genoeg zou je op voorhand zeggen voor een overwinning op Den Helder, dat bijna omgekeerde cijfers laat zien (gemiddelden van 73 punten voor en 83 punten tegen per wedstrijd).

Den Helder Suns zal even wat tijd nodig hebben gehad om het mislopen van de bekerfinale te verwerken. Vooral de manier waarop Aris Leeuwarden in de slotfase alsnog langszij kwam, zal pijn hebben gedaan. Den Helder kan zich nu weer volledig concentreren op de competitie en zal minimaal twee gewonnen wedstrijden moeten inlopen op BAL, als het gaat om de zesde plek voor een play-off ticket. Twee keer eerder was er al een ontmoeting met Heroes en beide keren ging de winst ruim naar de Bossche tegenstander. De Suns hebben als het om gemiddelde scores gaat wel vijf spelers in de selectie die goed zijn voor dubbele cijfers.: Yarick Brussen (13,3), Thibault Vanderhaegen (12,3), Josh Williams (11,9), Michael Miller (11,9) en Boyd van der Vuurst de Vries (11,7), de oudere broer van de 18-jarige international Keye. Dat tekent in elk geval de breedte van de ploeg en het teamspel waar de Suns voor staan.

De live stream voor deze wedstrijd vind je via deze link.

Voor de live stats klik je hier.

20.00 Aris Leeuwarden (5-15) – Apollo Amsterdam (3-17)

De ploeg uit Leeuwarden zat de afgelopen dagen waarschijnlijk nog even op een wolk na het bereiken van de bekerfinale tegen Donar, een unicum in de clubhistorie. Nu die vreugde weer even voorbij is, moet de blik worden gericht op de competitie. Een nederlaag tegen nummer laatst Apollo kan Aris zich niet veroorloven. De ploeg heeft als voordeel dat het nog enigszins in het ritme zit en dat een paar spelers verder hebben kunnen herstellen van blessures. Apollo is in Leeuwaren zeker te verslaan, maar het verschil in kwaliteit tussen beide teams is niet al te groot, dus het kan zomaar heel spannend worden.

Apollo speelt zo ongeveer voor z’n laatste kansen om nog iets van dit seizoen te maken. Winst betekent aansluiting met Aris en Den Helder. Het gat naar nummer zes BAL is dan echter nog steeds wel acht punten en vier overwinningen minder. De Amsterdammers wonnen drie weken terug thuis van Rotterdam, maar waren vervolgens kansloos in Zwolle. Met de juiste instelling kan Apollo er in Leeuwarden een goede wedstrijd van maken en de punten mee naar huis nemen.

Sport Noord doet live verslag van de wedstrijd. Het commentaar wordt verzorgd door Rob Mooij. Klik hier voor de live stream.

De live stats vind je hier.