!
20210304-20210304-RV2_3433.NEF 3280.jpg
20 april 2021

Nu live - Apotheose in laatste speelronde

Door Ties Rozema

GRONINGEN - In sneltreinvaart volgden de wedstrijden in de Elite A en B elkaar op. Deze week zijn we alweer toe aan de laatste speelronde van de reguliere competitie. In de Elite B staat niets meer op het spel en gaat het enkel nog om de eer, maar in de Elite A zijn de kaarten nog niet definitief geschud. Zo strijden Donar en Landstede Hammers nog om de derde plaats en kan Heroes Den Bosch de eerste plaats zelfs nog afsnoepen van Zorg en Zekerheid Leiden.

Woensdag 21 april

20.00 uur: Yoast United (15-5) - Basketbal Academie Limburg (12-8)

Zowel Yoast United als BAL is al enkele weken zeker van een plaatsje in de play-offs en ook de onderlinge volgorde is reeds in cement gegoten. Toch kan dit duel nog heel interessant worden. Hoewel de beide ploegen onbevangen aan de start kunnen verschijnen valt op het sportieve vlak nog wel het een en ander te winnen. Zo zal Yoast United de ongeslagen status in de Elite B veilig willen stellen. BAL is dan weer uit op revanche nadat het in Weert met slechts twee puntjes verschil verloor van de Bemmelse ploeg. Genoeg ingrediënten voor een leuke pot basketbal in deze laatste reguliere speelronde.

De wedstrijd is live te zien via Eyecons. De livestats kun je hier vinden.

Donderdag 22 april

19.30 uur: Almere Sailors (3-17) - Apollo Amsterdam (5-15)

De wedstrijd tussen Almere Sailors en Apollo Amsterdam is er eentje om de eer. De vorige twee ontmoetingen tussen deze teams uit dezelfde regio werden gewonnen door de Sailors, die deze streak graag in leven willen houden. De Amsterdammers zullen op hun beurt een sweep willen voorkomen en nog eenmaal het beste beentje voorzetten, voordat de basketbalschoenen voor dit seizoen opgeborgen kunnen worden.

Vanuit Almere wordt een livestream verzorgd. De livestats van de wedstrijd vind je hier.

20.00 uur: Aris Leeuwarden (4-16) - The Hague Royals (5-15)

De Leeuwarders hebben met de afgelopen overwinning tegen Almere Sailors een laatste plek voorkomen. De door blessures en ander rosterleed geplaagde ploeg kon tegen Almere rekenen op een sterk optreden van Chad Frazier. Tegen The Hague Royals zal Aris weer hopen op een puike pot van de guard, die ook al te vaak vanaf de zijlijn moest toekijken. De Royals willen in Leeuwarden een goed einde breien aan het debuutseizoen in de DBL. Het tonen van een gezonde dosis Haagse bluf was voorafgaande aan het seizoen één van de peilers van de Royals en dat heeft de ploeg dit jaar zeker getoond. De ploeg sprokkelde de nodige overwinningen bij elkaar en speelde steevast met lef en zonder angst voor (betere) tegenstanders.

De wedstrijd in Leeuwarden is live te zien bij Sport Noord. De livestats kan je hier vinden.

20.00 uur: Landstede Hammers (13-7) - Zorg en Zekerheid Leiden (16-4)

Voor zowel Landstede Hammers als Zorg en Zekerheid Leiden valt er nog wel wat te halen in deze laatste reguliere wedstrijd. Of, in het geval van ZZ is er nog heel wat te verliezen. Als de Leidenaren geen winst behalen in Zwolle en Heroes Den Bosch wint op eigen veld van Den Helder Suns, dan zijn ze de eerste plaats kwijt. Landstede Hammers kan bij winst dan weer aanspraak maken op de derde plaats, mits Donar verliest in Rotterdam. Niet zomaar een zonnig lentepotje dus, in het Zwolse Theater van de Sport. Zorg en Zekerheid Leiden en Landstede houden elkaar tot nu toe in evenwicht in het reguliere seizoen. Tweemaal troffen de ploegen elkaar, beide keren in Leiden. De eerste keer gingen de Zwollenaren met de winst aan de haal en de tweede keer bleef Leiden de Hammers nipt voor. Het belooft dus weer een spannende strijd te worden. ZZ Leiden zal weer rekenen op de productie van Emmanuel Nzekwesi, Worthy de Jong en kersverse sixth man of the year Riley LaChance, terwijl de Hammers vertrouwen op de hot hand van Jhonathan Dunn en de uitgekiende inside acties van Noah Dahlman.

De wedstrijd in Zwolle is te zien via een livestream en de livestats zijn hier te vinden.

20.00 uur: Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball (10-10) - Donar Groningen (13-7)

In Rotterdam zal Donar er nog even de beuk in moeten gooien. De Groningers kunnen het zich eigenlijk niet permitteren om op de slotdag de derde plaats nog te verspelen. Het is de vraag of Donar een voltallig Zeeuw & Zeeuw Feyenoord treft. Afgelopen weekend tegen Zwolle viel Jeroen van der List uit met een enkelblessure. In de tweede helft kwam hij wel weer in actie, maar nog zichtbaar gehinderd door de pijnlijke enkel. Het is de vraag of Toon van Helfteren hem tegen Donar opstelt, of in aanloop naar de play-offs de nodige rust gunt. Feyenoord heeft tegen Donar vooral nog een sportieve plicht te vervullen, want op de ranglijst kan de ploeg niet meer stijgen. Als Den Helder echter in Den Bosch weet te winnen en de Rotterdammers doen dat niet, dan zakt de ploeg van Toon van Helfteren naar de zesde plaats.

Vanuit Rotterdam wordt een livestream verzorgd. Hier kan je de livestats vinden.

20.00 uur: Heroes Den Bosch (15-5) - Den Helder Suns (9-11)

De Bossche Heroes worden sterker en sterker naarmate de play-offs naderen. Zo won de ploeg het afgelopen weekend van ZZ Leiden, waarmee de sweep dit seizoen een feit werd. Heroes Den Bosch speelde dit klaar zonder topscorer Miha Lapornik. Zijn rol werd overgenomen door Jonathon Williams, die steeds beter in vorm geraakt. Dankzij de winst in en tegen Leiden maakt de formatie van Jean-Marc Jaumin nog altijd kans op de eerste plaats en daarmee de meest gunstige uitgangspositie voor de play-offs. De Heroes moeten dan wel afrekenen met Den Helder Suns en zijn bovendien afhankelijk van het resultaat van Leiden tegen Zwolle. Dat eerste mag in principe geen al te grote hindernis zijn. De Suns draaien een goed seizoen, maar kampen de laatste weken met nogal wat blessures. Tegen Donar ontbraken al Tom Koopman, U23 MVP Boyd van der Vuurst de Vries en Most Improved Player Stan van den Elzen. Bovendien viel ook spelmaker Nino Gorissen nog uit. Voor coach Peter van Noord is het te hopen dat dit viertal weer fit is voor de play-offs beginnen, maar tegen Heroes Den Bosch zal Van Noord geen enkel risico nemen.

De wedstrijd is te zien via het YouTubekanaal van Heroes Den Bosch. De livestats vind je hier.