!
aribal.jpg
4 maart 2020

Nu live: Aris vecht voor play-offs-leven

Door Ties Rozema

GRONINGEN, 4 maart 2020 – Twee duels staan er op het doordeweekse programma van de DBL. Donderdagavond start in de Kop van Noord-Holland eerst het duel tussen Den Helder Suns en Zorg en Zekerheid Leiden en iets later is in Weert de tip-off van het treffen tussen Basketball Academie Limburg en Aris Leeuwarden. Dit duel is van cruciaal belang in de strijd om de zesde en laatste play-offs plaats.

Donderdag 5 maart

19.30 uur: Den Helder Suns (6-15) – Zorg en Zekerheid Leiden (11-7)

De thuisploeg, die onlangs in de halve finale van de Basketball Cup strandde tegen Aris, won enkele weken geleden nog wel het belangrijke duel in de strijd om de laatste plek in de play-offs van de Leeuwarders. Daarna gingen echter twee competitiewedstrijden op rij verloren. Tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord en Heroes Den Bosch is dat geen schande, maar de Suns kunnen een verrassende winst goed gebruiken om uitzicht te houden op de zesde plaats. Wellicht dat het deze keer tegen Zorg en Zekerheid Leiden wel lukt om te stunten. Aan forward Thibault Vanderhaegen zal het in elk geval niet liggen. De 22-jarige Belg is bezig aan een sterke reeks en scoorde al tien competitieduels op rij in de dubbele cijfers. Eind december kwam hij in en tegen Leiden zelfs tot 26 punten.

De bezoekers zijn dan ook gewaarschuwd. Het is sowieso zaak dat Zorg en Zekerheid Leiden gefocust aan de start staat in Den Helder, want de ploeg liet zich dit kalenderjaar al enkele malen verrassen door lager gerankte teams. Daar tegenover staan echter winstpartijen tegen Donar en meer recent tegen Heroes Den Bosch. Die laatste overwinning was een echte teamprestatie. ZZ Leiden kwam tot 24 assists, waarvan Tayler Persons er maar liefst 12 voor zijn rekening nam. De floorleader bewees daarmee ook zonder veel te scoren zeer belangrijk te zijn voor ZZ. Met Persons aan het roer is Zorg en Zekerheid Leiden normaal gesproken de meerdere van Den Helder Suns, maar met de Leidenaren weet je het de laatste weken maar nooit.

De wedstrijd is hierte volgen via de live stream en start om 19.30 uur.

De live stats zijn hier te vinden.

20.00 uur: Basketbal Academie Limburg (8-14) – Aris Leeuwarden (6-16)

Een mooi duel in Sporthal Boshoven in Weert, waar Aris op bezoek komt bij BAL. De Limburgers hebben twee wedstrijden meer gewonnen dan de Friezen, die deze wedstrijd dan ook koste wat kost moeten winnen om aan te pikken in de race om het laatste plekje in de play-offs. BAL bewees zichzelf geen dienst door vorige week nipt te verliezen van hekkensluiter Apollo, maar daar staan in februari knappe overwinningen tegen Z&Z Feyenoord en Heroes Den Bosch tegenover. In eigen huis zal de ploeg van Radenko Varagic zich willen revancheren voor de moeizame verliespartij eerder dit kalenderjaar in Leeuwarden. BAL kwam in dat duel tot slechts 48 punten. In eigen huis moet de productie omhoog om kans te maken op de winst.

In Leeuwarden is de sfeer ondanks de lage klassering prima. Voor het eerst in de clubgeschiedenis staat de ploeg in de finale van de Basketball Cup en ook de recente resultaten in de competitie geven reden tot optimisme. Van de zeven DBL-duels in 2020 werden er vier gewonnen. Dat waren er bijna vijf geweest, maar vorige week had Aris net te weinig tijd om voor een flinke stunt te zorgen tegen de regerend landskampioen Landstede Hammers. Aris zit na moeizame eerste maanden duidelijk in de lift. Niet geheel toevallig valt dit samen met de terugkeer van Craig Osaikhwuwuomwan, die de eerste maanden vooral geblesseerd moest toekijken. In 2020 werpt Craig O. zich samen naast Andy Mazurczak meer en meer op als leider van de ploeg. Vooral vorige week tegen Zwolle maakte hij indruk door 22 punten en maar liefst 19 rebounds te noteren. Met Craig O. in vorm gaat Aris in Weert vol voor de winst en dat gaat ongetwijfeld een fascinerende strijd opleveren.

De wedstrijd in Weert begint om 20.00 uur en is hier te volgen via de live stream.

De live stats vind je hier.