!
0MTB03801.jpg
2 april 2021

Nu live - Bomvolle zaterdag in de DBL

Door Ties Rozema

GRONINGEN - Vlak voor Pasen komen alle twaalf DBL-ploegen in actie. En het zijn niet zomaar wat potjes. Zo staat de traditionele topper tussen Donar en Heroes Den Bosch op het programma en wordt in Rotterdam de Zuid-Hollandse derby gespeeld tussen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord en Zorg en Zekerheid Leiden.

16.00 uur: The Hague Royals (3-13) - Yoast United (11-5)

Het gaat de Haagse formatie voor de wind. De poeg van coach Bert Samson wist de afgelopen twee wedstrijden in de Elite B te winnen en zit dus in een flow. In Yoast United treffen de Royals echter de enige ploeg die nog ongeslagen is in de Elite B. De Bemmelse ploeg kroop afgelopen donderdagavond weliswaar door het oog van de naald tegen BAL, maar uiteindelijk werd de ongeslagen status veiliggesteld. Ook is een plek in de play-offs inmiddels veiliggesteld door Yoast United, dat wel Matthew van Tongeren uit zag vallen met een gekneusde rib. De ploeg zou het in Den Haag dus kalm aan kunnen doen, maar dat zit niet in de aard van het beestje. Ook nu de eerste buit binnen is, zal het team van coach Matthew Otten geen cadeautjes weg willen geven, al is het maar om de ongeslagen status in de Elite B te behouden. Een zware kluif dus voor The Hague Royals, die onder leiding van Deividas Kumelis hun beste beentje voor moeten zetten om in eigen huis voor een stuntje te kunnen zorgen.

De wedstrijd in Den Haag is live te zien via het youTube-kanaal van The Hague Royals. De livestats kun je hier vinden.

19.30 uur: Donar Groningen (11-5) - Heroes Den Bosch (11-5)

Wedstrijden tussen Donar en Den Bosch zijn altijd een mooi affiche en staan vaak garant voor een gezonde dosis spanning. Dat zal zaterdag niet anders zijn, wanneer beide ploegen volop zullen pogen afstand van elkaar te nemen. Nu staan de beide ploegen, samen met Landstede Hammers, nog op hetzelfde aantal overwinningen. Daar gaat dus sowieso verandering in komen. Donar zal vooral voort willen borduren op het laatste kwart tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord. Met een 29-5 run in de laatste periode kende de wedstrijd, die de Rotterdammers onder controle leken te hebben, een vrij bizarre wending. Onder leiding van topscorer Jarred Ogungbemi-Jackson zal Donar tegen Heroes Den Bosch het niet weer op een dergelijk slot aan willen laten komen. Het zal echter geen sinecure worden om afstand te nemen tegen de Bossche ploeg, die eerder deze week geen fouten maakte in Den Helder. Saillant detail uit die wedstrijd is de lage score (5 punten) van Miha Lapornik. Aan punten echter geen gebrek dankzij onder andere JaCori Payne (23) en DeMario Mayfield (18). Dit geeft wel aan dat Heroes Den Bosch over meer dan genoeg wapens beschikt om in Groningen voor een overwinning te gaan.

De wedstrijd is live te volgen via RTV Noord en Sport Noord. De livestats vind je hier.

19.45 uur: Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball (9-7) - Zorg & Zekerheid Leiden (13-3)

In Rotterdam is het weer eens tijd voor de Zuid-Hollandse derby tussen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball en Zorg en Zekerheid Leiden. ZZ versus ZZ dus. De beide ploegen kenden een enerverende aanloop naar deze speelronde. Voor de Leidenaren in positieve zin: in de zoemer won ZZ dankzij een driepunter van Emmanuel Nzekwesi van Landstede Hammers. Bij de selectie van Feyenoord was sprake van een heel andere vibe, nadat de ploeg in Groningen na drie sterke kwarten volledig werd overrompeld in de slotperiode en alsnog aan het kortste eind trok. De hoogstwaarschijnlijk getergde coach Toon van Helfteren heeft zijn troepen vast en zeker weer bij de les gekregen voor het duel tegen Zorg en Zekerheid Leiden. Om tegen de koploper kans te maken op de overwinning zal voor Feyenoord weer veel afhangen van Arunas Mikalauskas en Juan Davis, maar ook van de ervaren Jeroen van der List zal een goede prestatie nodig zijn. Aan de kant van de bezoekers zijn alle ogen natuurlijk weer gericht op revelatie Emmanuel Nzekwesi, maar ook Worthy de Jong zal als altijd weer door het vuur gaan voor een overwinning.

Vanuit Rotterdam wordt een livestream verzorgd. Daarnaast worden er livestats bijgehouden.

20.00 uur: Den Helder Suns (9-7) - Landstede Hammers (11-5)

Na een nipt verlies in Leiden, zullen de Hammers in Den Helder orde op zaken willen stellen. De ploeg, die drie van de afgelopen vier wedstrijden niet wist te winnen, moet dan wel afrekenen met Den Helder Suns, dat onlangs Donar verraste. De afgelopen wedstrijd tegen Heroes Den Bosch bleef een verrassing uit. De Suns deden in de eerste helft niet onder voor de Bosschenaren, maar zagen deze in de tweede helft stukje bij beetje uitlopen. Ditzelfde overkwam de Heldernaren onlangs ook al in Zwolle. De start was daar sterk, maar met name in het vierde kwart was de pijp leeg. Wellicht heeft Den Helder Suns in eigen huis wel net dat beetje extra energie om het Landstede Hammers tot het einde toe lastig te maken of zelfs te winnen. De Hammers zullen een nederlaag uiteraard willen voorkomen. De ploeg van Herman van den Belt is volop in strijd om de tweede plaats met nog uitzicht op de koppositie. Om daar aanspraak op te blijven maken, kan de ploeg zich in Den Helder geen misstap veroorloven. Landstede zal tegen de Suns graag gebruik maken van het fysieke overwicht. Een mooie uitdaging voor de Helderse big men: als zij stand houden, is een nieuwe verrassing niet uitgesloten. Overigens moet de ploeg van Peter van Noord het de komende tijd stellen zonder de geblesseerd geraakte Boyd van der Vuurst de Vries.

Via het YouTube-kanaal van Den Helder Suns is de wedstrijd live te volgen. De livestats kun je hier vinden.

20.00 uur: Aris Leeuwarden (3-13) - Apollo Amsterdam (4-12)

Aris heeft een enerverende week achter de rug. Tegen Almere Sailors pakte de ploeg na lange tijd weer eens een overwinning. Daarnaast verwelkomden de Leeuwarders de teruggekeerde Tijme van Dijk. De organisatie kwam helaas ook negatief in het nieuws vanwege een mogelijk geval van matchfixing. Hoewel dit in het geheel niet te maken heeft met het lopende seizoen, is de schok er niet minder om. Tegen The Hague Royals wist Aris zich hiervan nog niet te herpakken. Wellicht lukt dat wel tegen Apollo Amsterdam. De Amsterdammers zullen op hun beurt uit zijn op eerherstel na het verlies tegen Almere Sailors. Het belooft dan ook een interessant treffen te worden in Leeuwarden. Hoewel de beide ploegen nog maar een heel minimale kans op de play-offs hebben, is er op sportief vlak een flinke winst te behalen. De thuisploeg zal hiervoor als collectief samen moeten werken en hopen op productieve wedstrijden van onder meer Giannis Dimakopoulos, Tim Hoeve en Cedric DeDecker, terwijl de Amsterdammers terug kunnen vallen op de ervaring van onder meer Sergio de Randamie en Berend Weijs.

De wedstrijd in Leeuwarden is live te zien via Sport Noord. De livestats zijn hier te vinden.

20.00 uur: Basketbal Academie Limburg (8-8) - Almere Sailors (3-13)

Het vlaggenschip van BAL is al bijna verzekerd van een plekje in de play-offs. In eigen huis zou de ploeg van Radenko Varagic zich wat dat betreft veilig kunnen spelen door te winnen van Almere Sailors. In het vorige treffen met de nieuwe Almeerse ploeg hadden de Limburgers het echter lastig. In het tweede kwart gaf BAL gas, maar in de overige kwarten deden de Sailors niet onder voor hun tegenstanders. Uiteindelijk bleek de vuurkracht van met name Sander Hollanders en Quatarrius Wilson te veel te zijn en zat een comeback er niet in. Hetzelfde duo zal ook nu weer een belangrijk aandeel hebben in de productie van BAL. De Sailors stellen daar de scoredrift van Dante Lombardi en Eamonn Joyce tegenover. Almere Sailors moet het BAL daarmee weer lastig maken. En als een fors verloren kwart als in het vorige treffen uitblijft, is een gunstig Almeers resultaat niet ondenkbaar. In Weert zal men echter uitgaan van een overwinning, om daarmee zo snel mogelijk deelname aan de play-offs veilig te stellen.

De wedstrijd is live te zien via Eyecons. Livestats vind je hier.