!
_DSC1441.jpg
28 februari 2020

Nu live: Den Bosch voor topper naar Leiden

Door Menno Schraven

Na afgelopen donderdagavond komen zeven van de acht teams dit weekend alweer in actie. Met de topper in Leiden, waar rivaal Den Bosch op bezoek komt, als meest in het oog springende wedstrijd. Spanning is er ook in de duels van teams die strijden om de play-offplekken vijf en zes. Apollo en Aris ontvangen thuis respectievelijk BAL en Landstede. Op zondag strijdt Feyenoord in Rotterdam tegen de Suns.

Zaterdag 29 februari

19.30 uur: Apollo Amsterdam (3-18) – Basketbal Academie Limburg (8-12)
In Leeuwarden streed Apollo donderdagavond tot ’t laatst met Aris om de overwinning, maar bleef het toch met lege handen achter. De Amsterdammers kunnen niet lang treuren en krijgen tegen BAL een nieuwe kans om een overwinning bij te schrijven. Na de 59-76 thuisnederlaag in de eerste competitiewedstrijd, verloren de Amsterdammers in december net aan in Weert (75-73). Drie maal is scheepsrecht zou je zeggen en om het seizoen niet nu al als verloren te beschouwen is een Amsterdamse overwinning uiterst welkom. Tegen Aris kwamen vier spelers qua scores in de dubbele cijfers. Alleen zal het tegen BAL verdedigend beter moeten om een nieuwe nederlaag te voorkomen.

BAL speelde donderdag één helft gelijk op tegen Donar, maar na rust moest de ploeg uit Weert de Groningers laten gaan. Oshean Brathwaite (17 jaar) maakte in deze wedstrijd zijn debuut in de hoofdmacht. In Amsterdam krijgt BAL de kans om een negende overwinning bij te schrijven en dichter naar de vijfde plek op de ranglijst te geraken. Coach Radenko Varagic, deze zomer bondscoach van het NT U18, zette dit seizoen al vijftien verschillende spelers in. Verreweg het meeste van alle teams in de DBL. Elf spelers hiervan kwamen bovendien tenminste in dertien wedstrijden in actie. Apollo is voor BAL een te kloppen ploeg, maar dat zorgt wellicht ook voor wat extra druk, terwijl Apollo in eigen huis vast iets extra’s wil laten zien. Na Apollo krijgt BAL binnen tien dagen ook nog Aris en Den Helder op bezoek, allen concurrenten voor het behalen van een plaats in de play-offs.

Beelden van de wedstrijd zijn te zien via de livestream.

De live stats vind je hier.

20.00 uur: Aris Leeuwarden (6-15) – Landstede Hammers (15-3)

Twee keer eerder al ontmoette Aris Landstede dit seizoen. In Zwolle was er een ruime 103-62 nederlaag, in eigen huis was het verschil aanmerkelijk kleiner: 86-99. Willen de Friezen een serieuze kans maken, zal het verdedigend een stuk beter moeten. Ook tegen Apollo liet Aris in dat opzicht te veel steken vallen. Ondanks een gebrek aan intensiteit volgens coach Ferried Naciri, was er toch een overwinning afgelopen donderdag. Voor de Friezen is dit een mooie testcase met het oog op de bekerfinale tegen Donar. Hoe houdt de ploeg zich tegen een hoger aangeslagen team? En waar kán en moét de ploeg zich nog in verbeteren om serieus kans te maken in de finale om de Basketball Cup.

Landstede stevende donderdag tegen Rotterdam al voor rust af op een overwinning. Tegen Aris is de formatie uit Zwolle op voorhand ook favoriet. Donar komt dit weekeinde niet in actie en bij winst komen de Hammers op gelijke hoogte in aantal punten en overwinningen, maar met één wedstrijd minder gespeeld. Zaak dus om geen steken te laten vallen in Friesland en het duel snel naar de hand te zetten. Tegen Feyenoord had Landstede het aanvankelijk lastig tegen de met veel energie spelende Rotterdammers. Dat is niet het sterkste punt van de Friezen. Toch moet Landstede oppassen om zich niet te laten verrassen.

De wedstrijd wordt live uitgezonden door. Sport Noord met het vertrouwde commentaar van Rob Mooij. Klik hier voor de link.

De live stats vind je hier.

20.00 uur: Zorg en Zekerheid Leiden (10-7) – Heroes Den Bosch (15-6)

Bijna een maand speelde Zorg en Zekerheid Leiden geen thuiswedstrijd. Aanstaande zaterdag gaan de Leidse fans er weer eens goed voor zitten als Heroes Den Bosch langskomt en Leiden sinds lange tijd ook weer helemaal compleet is qua spelersbezetting. Dit seizoen waren er al drie ontmoetingen tussen beide topteams. Begin november was Den Bosch in de Maaspoort duidelijk te sterk (109-83). Half december waren de rollen omgedraaid en werd het in de Vijf Meihal: 88-78. En dan was er in een voor Leiden hele drukke maand januari nog een uitduel in Den Bosch voor de beker. Halverwege het derde kwart stond Heroes Den Bosch nog met 66-50 voor, maar Leiden trok met 89-92 uiteindelijk toch aan het langste eind. Wat dat zegt voor dit topduel? Helemaal niets, want deze ‘klassieker’ is een wedstrijd op zich, waarvan de winnaar zich niet laat voorspellen.

Heroes Den Bosch heeft maar liefst acht punten meer dan Zorg en Zekerheid Leiden, dat wel drie wedstrijden minder heeft gespeeld. Elijah Clarance keerde afgelopen donderdag weer terug op het veld en ook de rentree van een andere guard, Boy van Vliet, is aanstaande. Om die reden is de proefperiode van een maand van de Belg Ordane Kanda niet verlengd. Leiden heeft het thuisvoordeel in deze wedstrijd, maar Den Bosch neemt graag verder afstand op de ranglijst door een uitoverwinning te behalen.

Arie in ‘t Veld en Martin Hoekstra doen commentaar van de wedstrijd via de live stream en interviewen de beide coaches na afloop. Klik hier voor de wedstrijdbeelden.

De live stats vind je hier.

Zondag 1 maart

14.30 uur Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball (10-10) – Den Helder Suns (6-14)

Vijf wedstrijden wacht Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball al op een overwinning. De laatste keer winst dateert van 25 januari toen Aris met 73-43 werd verslagen. Van de tien Rotterdamse overwinningen dit seizoen waren er twee op Den Helder. Eind oktober werd het thuis 91-71, eind november werd ook in Den Helder gewonnen, 72-79. Zaak dus om die lijn zondagmiddag door te trekken en Den Helder op een derde nederlaag te trakteren.

Den Helder Suns was donderdag in Den Bosch vrij kansloos tegen Heroes. In Rotterdam zijn de kansen op het binnenhalen van kostbare punten groter. Winst is eigenlijk geboden, zeker als BAL weet te winnen in Amsterdam. Anders wordt het gat naar die ploeg drie overwinningen (zes punten) en wordt het een hele toer om de play-offs te behalen. Er ligt dus bij beide teams wel druk op deze wedstrijd, waarbij Feyenoord op papier iets meer kwaliteit in huis heeft. Als Den Helder erin slaagt om het scoren van spelverdeler Quentin Snider in te dammen, nemen de Noord-Hollanders al één belangrijke kwaliteit van de Rotterdammers weg.

Live beelden met commentaar van Luuk von Burg vind je hier.

De live stats volg je hier.