!
20210519 Worthy de Jong.jpg
19 mei 2021

Nu live: Doorslaggevende duels

Door Ties Rozema

GRONINGEN - In de beide halve finales is een derde duel nodig om de reeks te beslissen en uit te maken wie er straks in de finale tegenover elkaar komen te staan. Donar trok dinsdag in eigen huis de stand gelijk tegen Heroes Den Bosch, terwijl Landstede Hammers in Zwolle op 1-1 kwam tegen Zorg en Zekerheid Leiden.

Donderdag 20 mei

20.00 uur: Heroes Den Bosch - Donar Groningen (1-1)

In het eerste duel deelde Heroes Den Bosch direct een tik uit aan Donar. In een wedstrijd die gelijk op ging denderden de Heroes uiteindelijk in het slotkwart over de Groningers heen. Belangrijke bijdragen namens Den Bosch kwamen in deze wedstrijd van DeMario Mayfield, Miha Lapornik en JaCori Payne. In Groningen bleef Mayfield zeer productief. De forward kwam in de eerste duels tot maar liefst 29 en 28 punten. Lapornik’s score was in MartiniPlaza met 15 punten nog acceptabel, maar Payne kende met slechts 4 puntjes een zeer ongelukkige wedstrijd. Basketbal is natuurlijk meer dan punten maken, maar gezien de inbreng van de andere Bossche spelers is het scorend vermogen van met name Mayfield en Lapornik cruciaal. In de beslissende derde wedstrijd zullen zij wederom het gros van de schoten voor hun rekening nemen en is het voor de Heroes van belang dat nog iemand aanpikt. Of dat nu Payne is, of dat de eer te beurt valt aan Thomas van der Mars of Jonathon Williams zal de Bossche fans een zorg zijn, zo lang Donar maar verslagen en de finale gehaald wordt.

De Groningers zullen op hun beurt de productie van de Bosschenaren voor een tweede maal op rij willen beperken. In de eerste wedstrijd kreeg Donar maar liefst 97 punten te verwerken, tegen slechts 71 in Groningen. Zelf kwam de ploeg tot achtereenvolgens 76 en 79 punten. De 97 punten die Heroes in de eerste wedstrijd scoorde geeft wellicht een vertekend beeld van de wedstrijd. Donar ging immers na drie kwarten nog aan de leiding met 60-61. Het geeft echter wel een beeld van beide ploegen, die ontzettend ‘aan’ kunnen staan, maar zichzelf ook ontzettend voor de voeten kunnen lopen. Donar moet er met name voor waken dat het de verdediging op orde houdt en met een zekere gretigheid blijft spelen. De ploeg van coach Pete Miller kan daarnaast nog wel eenzelfde prestatie van Damjan Rudez gebruiken, die hij in Groningen neerzette. Als de ervaren Kroaat in Den Bosch weer richting de 20 punten kan gaan, is dat een flinke pré voor een finaleclaim van Donar.

De wedstrijd is live te zien via het YouTube kanaal van Heroes Den Bosch. Livestats worden hier bijgehouden.

20201011Lapornik-Williams-RobertVerboon-6274.jpg

20.30 uur: Zorg en Zekerheid Leiden - Landstede Hammers (1-1)

Coach Herman van den Belt vond 97 tegenpunten in de eerste wedstrijd tegen ZZ Leiden veel te veel. Zijn Hammers beperkten de Leidse productie in de tweede wedstrijd tot 85 punten en dat was voldoende om de stand gelijk te trekken. De Zwollenaren wisten vooral MVP Emmanuel Nzekwesi goed in toom te houden, maar bewezen zichzelf ook een flinke dienst door efficiënt met de scorekansen om te gaan. In Leiden zullen de vizieren weer op scherp moeten staan om het doorgaans veel scorende Zorg en Zekerheid Leiden bij te kunnen blijven. Voor Landstede Hammers is het daarnaast te hopen dat het weer kan beschikken over Ralf de Pagter, die de eerste twee wedstrijden aan zich voorbij moest laten gaan. Zijn afwezigheid versmalt een selectie die het al moest stellen zonder de geblesseerde Devon Van Oostrum en Bart van Schaik. Ongeacht de status van De Pagter zullen er in Leiden weer hoofdrollen weggelegd zijn voor Noah Dahlman en Jhonathan Dunn. De Zwollenaren zullen de handigheidjes van Dahlman en de flair van Dunn hard nodig hebben om aanspraak te kunnen maken op een plekje in de finalereeks.

In het Zwolse Theater van de Sport moest Zorg en Zekerheid Leiden het stellen zonder Nick King, waardoor de ploeg van Geert Hammink moest terugvallen op een zevenmans rotatie en amper rust voor frontmen Nzekwesi en Worthy de Jong. Voor de Leidse aanhang is het dan ook te hopen dat de beide heren uitgerust aan het beslissende derde duel kunnen beginnen. Als King dan ook weer kan terugkeren, staat er alvast een prima blauwdruk voor Leids succes. Een succes dat welkom is in de Sleutelstad. In 2011 en 2013 werd ZZ kampioen van Nederland. Sindsdien werd nog eenmaal de finale gehaald (2018), maar een nieuwe titel bleef uit. Dit jaar lijkt ZZ Leiden alles in huis te hebben om wel met het kampioenschap aan de haal te gaan, maar Landstede Hammers is nu eenmaal geen ploeg die je zomaar even opzij zet. De schouders zullen er dus nog eenmaal onder moeten om in elk geval het felbegeerde plekje in de finale af te dwingen.

De wedstrijd, met commentaar van Arie in ’t Veld en Martin Hoekstra, is live te zien via Eyecons. De livestats vind je hier.