!
DSC_7721.JPG
6 maart 2020

Nu live: goed gevuld DBL weekend

Door Ties Rozema

GRONINGEN, 6 maart 2020 – Acht van de negen ploegen komen dit weekend in actie. Enkel hekkensluiter Apollo heeft vrijaf. In Rotterdam bijten Zeeuw & Zeeuw Feyenoord en Donar zaterdag het spits af en iets later begint in Weert het duel tussen BAL en Den Helder Suns. Zondag wordt het programma volgemaakt in Zwolle, waar Landstede Hammers het opneemt tegen Zorg en Zekerheid Leiden, en Den Bosch waar Heroes in de Maaspoort Aris ontvangt.

Zaterdag 7 maart

19.45 uur: Zeeuw & Zeeuw Feyenoord (11-10) – Donar (17-4)

Donar gaat aan kop van de DBL, maar heeft meer wedstrijden gespeeld dan Landstede Hammers. De Zwollenaren hebben nog maar drie keer verloren tegenover vier nederlagen van de Groningers. In Rotterdam is het er Donar dus aan gelegen om een overwinning te pakken en daarmee op koers te blijven voor de eerste plaats. Er moet dan wel gewonnen worden van Feyenoord, dat eerder in het seizoen in eigen huis al eens te sterk was voor Donar. De verhoudingen zijn nu wel iets anders. Terwijl Donar in de beginfase van het seizoen overduidelijk op zoek was naar vorm en ritme, lijkt bij Zeeuw & Zeeuw Feyenoord de schwung van de verrassende seizoensstart verdwenen te zijn. De ploeg van Toon van Helfteren speelde vorige week echter een prima pot tegen Den Helder Suns. De bal werd gedeeld en vijf spelers eindigden in de dubbele cijfers. Een goede start van een reeks van vier thuiswedstrijden. Als de ploeg op eenzelfde manier voor de dag komt tegen Donar, hangt een verrassing in de lucht.

De live stream wordt van commentaar voorzien door Luuk von Burg en is hier te zien.

Live stats staan hier.


20.00 uur: Basketbal Academie Limburg (8-15) – Den Helder Suns (7-15)

De jonge ploeg uit Weert bewees zichzelf geen dienst door afgelopen donderdag te verliezen van Aris Leeuwarden. De zesde plaats is nog niet direct in gevaar na deze nederlaag, maar de ploeg kan het zich eigenlijk niet permitteren om tweemaal op rij van een directe concurrent in de strijd voor de laatste plek in de play-offs te verliezen. Tegen Den Helder Suns is een overwinning dan ook zeer welkom. De Suns zullen echter met een goed gevoel afreizen naar Limburg. De ploeg won donderdag in eigen huis verrassend van Zorg en Zekerheid Leiden en trakteerde het eigen publiek op mooie acties en een vrachtje driepunters. Boyd van der Vuurst-de Vries was daarbij met vier drietjes op zes pogingen het meest doeltreffend. Van dichterbij was met name Yarick Brussen efficiënt. De 20-jarige center zag op weg naar 20 punten maar liefst negen van zijn elf pogingen raak gaan en pakte daarnaast maar liefst 13 rebounds. In deze vorm maken de Suns een goede kans om BAL in Weert te verschalken en daarmee op een gelijk aantal overwinningen te komen.

De wedstrijd in Weert is hier live te zien.

De live stats vind je hier.


Zondag 8 maart

14.00 uur: Landstede Hammers (16-3) – Zorg en Zekerheid Leiden (11-8)

Driemaal stonden Landstede Hammers en Zorg en Zekerheid Leiden dit seizoen al tegenover elkaar in de DBL. Tweemaal was Landstede de bovenliggende partij en eenmaal wist ZZ Leiden te winnen. In Zwolle kan de ploeg van Rolf Franke de stand gelijk trekken, maar dan moet de ploeg beter voor de dag komen dan dit seizoen in uitwedstrijden doorgaans het geval is. Je zou deze DBL-jaargang zelfs kunnen spreken van een Leids uitcomplex. Maar liefst zes van de acht wedstrijden op verplaatsing gingen al verloren. Eén daarvan (tegen Aris) weliswaar reglementair, maar dat neemt niet weg dat de cijfers dit seizoen duidelijk zijn over Zorg en Zekerheid Leiden ‘on the road’. In Zwolle zijn de Leidenaren de afgelopen jaren regelmatig succesvol geweest, dus met de juiste energie is een overwinning niet ondenkbaar. Natuurlijk niet als het aan Landstede Hammers ligt. De regerend landskampioen verslikte zich vorige week in Leeuwarden nog bijna in Aris, maar kroop door het oog van de naald. Dat zal de Hammers niet helemaal lekker zitten en tegen Leiden zal de ploeg van Herman van den Belt dan ook van kiet af duidelijk willen maken wie de bovenliggende partij is.

De wedstrijd in het Theater van de Sport is hier live te bekijken.

De live stats zijn hier te vinden.


16.00 uur: Heroes Den Bosch (15-7) – Aris Leeuwarden (7-16)

Aris deed donderdag wat het tegen BAL moest doen: winnen om uitzicht te houden op de felbegeerde zesde plaats. Het verschil was minimaal, maar de punten tellen er niet minder om. Toch zullen de Leeuwarders met gemengde gevoelens teruggekeerd zijn naar de Friese hoofdstad. Craig Osaikhwuwuomwan viel namelijk geblesseerd uit en juist hij is de laatste tijd zo belangrijk voor zijn ploeg. Het is voor Aris dan ook te hopen dat de lange springveer in Den Bosch weer op het parket staat. Mocht ook Arunas Mikalauskas terugkeren, dan zou dat een flinke opsteker voor de bezoekers betekenen. De twee forwards zijn gemiddeld de derde en vierde scorers bij Aris en zonder hun productie wordt het wel enorm lastig om in Den Bosch tot een goed resultaat te komen. Dat er in de Maaspoort best kansen liggen bewees BAL enige tijd geleden, maar de ploeg van Jean-Marc Jaumin zal zich op de eigen vloer niet zo gauw nogmaals in de luren laten leggen door een lager geplaatste ploeg. Dat werd wel duidelijk toen Den Helder Suns vorige week met duidelijke cijfers werd verslagen.

De wedstrijd in Den Bosch is hier live te zien.

Live stats vind je hier.