!
LDDK-20190928-0002-2.jpg
14 februari 2020

Nu live: Krakers op het programma

Door Martin Hoekstra

OEGSTGEEST, 14 februari 2020 – Het competitieprogramma van de Dutch Basketball League speelt zich dit weekend geheel op zaterdagavond af. Er zijn nogal wat krakers gepland. Wat te denken van Donar versus Heroes Den Bosch of de Zuid-Hollandse derby tussen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball en Zorg en Zekerheid Leiden? Vlak ook het voorproefje voor de resterende halve finale van de Basketball Cup tussen Den Helder Suns en Aris Leeuwarden niet uit.

19.30 uur: Den Helder Suns (5-13) – Aris Leeuwarden (5-14)

Op donderdag 20 en zaterdag 22 februari maken deze ploegen onderling uit wie het op 29 maart in de finale van de Basketball Cup tegen Donar op mag nemen. Dit duel is echter van belang voor de competitie. Beide ploegen hebben een achterstand van zes punten op de nummer zes van de Dutch Basketball League, te weten Basketbal Academie Limburg. Als je niet in de wachtkamer plaats wil nemen, maar zicht wilt houden op de laatste plek voor de play-offs, dan is winst geboden.

De eerste twee ontmoetingen in de competitie leverde beide ploegen een zege op. Op 2 november wist Den Helder Suns in eigen huis met 74-63 te winnen. Op 11 januari waren de rollen in Friesland omgedraaid. Daar bleven de punten bij Aris Leeuwarden: 78-67. Hetzelfde verschil als in Den Helder en juist het onderlinge resultaat kan bepalend zijn bij gelijk eindigen.

In beide ontmoetingen was de bezoekende ploeg niet compleet. Aris Leeuwarden miste in Den Helder Craig Osaikhwuwuomwan, Den Helder moest het stellen zonder Josh Williams. Of beide ploegen dit keer in de sterkst mogelijke formatie gaan opereren is de vraag. Bij de Friezen zijn er vooral zorgen om Samuel Idowu (enkel).

In 2020 staat de teller van winstpartijen bij de Suns op één. Twee weken terug werd Apollo Amsterdam teruggewezen. Bij Aris Leeuwarden zijn, de bekerwedstrijden tegen Apollo meegerekend, vier van de laatste vijf duels in een overwinning geëindigd. Vorige week werd zonder Idowu nog gewonnen van Zorg en Zekerheid Leiden.

Vanuit Sporthal Sportlaan wordt een livestream verzorgd. De livestats zijn hier te vinden.

19.30 uur: Donar Groningen (15-4) – Heroes Den Bosch (14-5)

De echte kraker van de avond is natuurlijk de strijd tussen de nummers één en twee van de Dutch Basketball League, gemeten over het aantal punten. Qua verliespartijen is Landstede Hammers nog steeds de nummer één van de competitie. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar het duel tussen Donar en Heroes Den Bosch, zowel door de neutrale fans als de fanatieke volgers die op social media af en toe ook een robbertje uitvechten.

Donar zal met een goed gevoel zaterdagavond het plankier opgaan. In de competitie en de beker zijn de Groningers na negen duels in eigen huis nog ongeslagen. Het gevoel van winnen in MartiniPlaza is weinig ploegen gegund. Bovendien plaatste Donar zich afgelopen week nog voor de finale van de Basketball Cup door in eigen huis de negatieve marge van vijf punten tegen Landstede Hammers volledig weg te poetsen. Met name in het vierde kwart sloegen de Groningers aan de hand van Vernon Taylor keihard toe.

Op 5 oktober kwamen beide ploegen elkaar al in Groningen tegen. Heroes Den Bosch leek een dik pak slaag te krijgen, maar toonde na rust wel wat herstel. Dat was echter bij lange na niet genoeg om Donar van de 91-75 zege af te houden. Matt Williams was in dat duel met 35 punten (acht driepunters) de absolute smaakmaker. Donar beschikte in die eerste ontmoeting nog niet over Vernon Taylor en Andrew Smith.

Heroes Den Bosch zit in een lastige fase van het seizoen. De formatie van coach Jean-Marc Jaumin moet het stellen zonder de guards Elijah Clarance en Boy van Vliet. Ordane Kanda is inmiddels aangetrokken als vervanger, maar hij had in het verrassend verloren duel tegen Basketbal Academie Limburg begrijpelijkerwijs nog nauwelijks inbreng. Henk Norel was in dat treffen ook niet van de partij. De lange center zat een wedstrijd schorsing uit voor de tegen Landstede Hammers opgelopen diskwalificerende fout.

Norel was op 30 november nog niet actief voor de Bosschenaren in de gewonnen thuiswedstrijd tegen Donar. Het werd toen 65-59 in een duel waarin Thomas van der Mars en Thomas Koenis nauwelijks inbreng hadden. Het zal een mooie strijd onder de borden kunnen opleveren tussen aan de ene zijde Van der Mars en Norel en aan de andere zijde Koenis. Taylor, die tegen zijn oude werkgever uitkomt, zal zich ongetwijfeld weer willen laten gelden.

Rob Mooij geeft commentaar bij de livestream van Sport Noord. Het duel wordt ook live uitgezonden door RTV Noord. Uiteraard worden er weer livestats bijgehouden.

19.30 uur: Landstede Hammers (13-3) – Apollo Amsterdam (3-16)

Gezien de stand op de ranglijst en het aantal winst- en verliespartijen zou je een zege van Landstede Hammers verwachten. Echter, de uitslagen van afgelopen weekend en de bekerstrijd doen je toch even achter de oren krabben of een Zwolse zege wel zo logisch is.

Apollo Amsterdam deelde een gevoelige tik uit door Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball met 84-68 eigenlijk kansloos te laten. Het was pas de derde overwinning dit seizoen van de Amsterdammers. In de twee eerdere duels tegen Landstede waren de verschillen al niet groot. Op 2 november werd het in Amsterdam 84-96. Xavier Cannefax (25 punten) en Mladen Vitkovic (17 punten) lieten zich gelden. Landstede trad in dat duel aan zonder Jordan Johnson en Ralf de Pagter. Johnson werd kort daarop vervangen voor Devon van Oostrum. Noah Dahlman kwam tot 23 punten en de inmiddels voor de rest van het seizoen uitgeschakelde Kevin Bleeker noteerde 18 punten.

Op 22 december werd het in Zwolle 79-66. Cannefax en Berend Weijs waren in dat duel goed voor 19 punten. Weijs had ook nog 13 rebounds. Bij Landstede trokken Martez Walker (19 punten) en Dahlman (17 punten) de kar, terwijl Bleeker nog 11 punten bijdroeg.

Landstede Hammers kwam vorige week niet in actie voor de competitie, maar moest het midweeks voor de Basketball Cup twee keer opnemen tegen Donar. In de wedstrijd in Zwolle raakte Landstede bij een voorsprong van 21 punten de weg kwijt. Donar gaf meer pressie en onder druk bezweek de Zwolse formatie, die dat duel nog wel met 76-71 wist te winnen. Donderdagavond maakte Donar het verschil in Groningen meer dan goed. Vooral in het vierde kwart werd de formatie van Herman van den Bolt volledig weggespeeld, waardoor de Zwolse ploeg zich niet wist te plaatsen voor de bekerfinale.

Jozo Rados werd door de Zwollenaren aangetrokken als vervanger van Bleeker. De Oostenrijkse international maakte indruk met zijn fysieke gestalte, maar kon qua basketbal nog niet overtuigen. Op zich niet vreemd natuurlijk, want Rados is pas kort bij de ploeg en moet nog helemaal ingewerkt worden. Daar gaan nog wel enkele weken overheen.

Landstede Hammers presenteert weer een livestream. Ook de statistieken zijn weer live te volgen.

19.45 uur: Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball (10-9) – Zorg en Zekerheid Leiden (10-7)

Beide ploegen hebben zich in alle rust kunnen voorbereiden op deze derby. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord hoefde na de bekeruitschakeling door Donar niet meer midweeks te spelen. De laatste keer dat Zorg en Zekerheid Leiden niet midweeks in actie hoefde te komen, was tijdens de kerstbreak. Wie nog verder teruggaat, zou de week van 27 november tot en met 4 december kunnen noemen, al zat hier wel een vrij weekend tussen. Op 27 november speelde Zorg en Zekerheid Leiden voor de FIBA Europe Cup tegen PVSK-Veolia Pécs, op 4 december kwam Aris Leeuwarden op bezoek in de Vijf Meihal.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball kende een goede seizoenstart. De openingswedstrijd van de competitie tegen Zorg en Zekerheid Leiden ging nog nipt verloren (79-82), maar dat was wel een teken dat de Rotterdammers dit seizoen niet voor spek en bonen mee willen doen. Dat Zeeuw & Zeeuw Feyenoord een geduchte tegenstander zou zijn, hebben Donar en Heroes Den Bosch in het begin van het seizoen aan den lijve ondervonden.

Echt goed gaat het met de Rotterdammers momenteel niet. In de laatste paar wedstrijden voor de jaarwisseling wist Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball nog net te ontsnappen in uitwedstrijden bij Den Helder Suns en Aris Leeuwarden, maar de thuiswedstrijd tegen Basketbal Academie Limburg ging in december verloren.

In 2020 is er nog weinig reden voor de Rotterdamse supporters geweest om te juichen. Er werden acht wedstrijden gespeeld (zes voor de competitie en twee voor de Basketball Cup) en dat leverde zeven nederlagen op. Alleen op 25 januari werd een zege behaald. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord rekende toen gedecideerd af met Aris Leeuwarden: 73-43.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden kwam een rustige week als geroepen. De reis naar Siberië had er behoorlijk ingehakt. Daarnaast hadden de griepverschijnselen van Braxton Huggins de selectie ook niet onberoerd gelaten. Drago Pasalic was daardoor niet in staat om tegen Aris Leeuwarden in actie te komen, terwijl andere spelers ook niet bepaald fit aan de start in Friesland verschenen. Tayler Persons lag er al uit door zijn enkelblessure, die hij in de slotfase tegen Bahcesehir College had opgelopen. De Amerikaanse spelmaker liet weten dat hij zaterdagavond weer ingezet wil worden, al is het natuurlijk nog wel even wachten of de medische staf ook groen licht geeft.

Mark Vrolijk verzorgt weer het commentaar bij de livestream. De livestats zijn hier te vinden.