!
20200310 vs Apollo preview.jpg
10 maart 2020

Nu live: Rekent ZZ Leiden af met uitwedstrijdensyndroom?

Door Martin Hoekstra

OEGSTGEEST, 10 maart 2020 – Er staat dit keer maar één midweekse wedstrijd op het programma van de Dutch Basketball League. Apollo Amsterdam krijgt op woensdag 11 maart bezoek van Zorg en Zekerheid Leiden.

19.30 uur Apollo Amsterdam (4-18) – Zorg en Zekerheid Leiden (11-9)

Apollo Amsterdam staat nog steeds op de laatste plaats in de Dutch Basketball League. Van de 22 wedstrijden werd er slechts vier keer gewonnen. Toevallig wel de laatst gespeelde wedstrijd van de Amsterdammers. In eigen huis werd tegen Basketbal Academie Limburg een grote achterstand in de slotfase weggepoetst om met minimaal verschil te winnen: 76-75. De drie andere zeges werden ook in de Apollohal behaald. Slachtoffers waren Den Helder Suns, Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball en Aris Leeuwarden. In den vreemde werd nog geen één keer gewonnen.

Het meeste gevaar bij de Amsterdammers komt van de Amerikaan Xavier Cannefax. De topscorer van de Dutch Basketball League is per duel goed voor 21.3 punten en 4.6 assists. Berend Weijs, de routinier in het midden, heeft gemiddelden van 13.2 punten, 6.1 rebounds en 1.5 blocks. De lange center kan ook aardig overweg van buiten de driepuntslijn. Mladen Vitkovic is de derde speler die gemiddeld dubbele cijfers noteert: 12.3 punten (en 5.4 rebounds). Siem Uijtendaal en Dexter Hope zijn spelers die ook van ver doel kunnen treffen.

Zorg en Zekerheid Leiden sloot vorig seizoen af met slechts drie nederlagen, die allemaal in de Vijf Meihal werden genoteerd. Buitenshuis bleef de Leidse ploeg gedurende het reguliere seizoen zelfs ongeslagen. Hoe anders is dat dit seizoen. Pas twee keer heeft Zorg en Zekerheid Leiden een uitwedstrijd voor de competitie in winst kunnen omzetten.

Op de eerste speeldag werd in Rotterdam met de nodige moeite van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord gewonnen. Op 7 december werd de tweede zege op vreemde bodem behaald. Apollo Amsterdam werd in de Apollohal met 81-100 verslagen. Laat dat nou net de tegenstander zijn van aankomende woensdag. Dat was overigens de enige keer tot nu toe dat beide ploegen de degens met elkaar kruisten. De twee wedstrijden in Leiden staan op 19 maart en 4 april op het programma.

De vraag is nu of Zorg en Zekerheid Leiden in staat is om af te rekenen met het uitwedstrijdensyndroom. Dat zou je denken, zeker gezien de intensiteit die de Leidse spelers zondag in Zwolle aan de dag legden, maar wisselvalligheid is troef in Leiden. Hoge pieken worden doorgaans weer gevolgd door diepe dalen. Een nieuwe nederlaag werpt Zorg en Zekerheid Leiden verder terug naar de vijfde plaats, bij winst kan de formatie uit de Sleutelstad weer terugkeren op de vierde plaats.

Honsbeek Media verzorgt weer een livestream. Voor de livestats moet je hier zijn.