!
20210517 Worthy de Jong.jpg
17 mei 2021

Nu live: Revanche of over en sluiten?

Door Menno Schraven

DELFT - Nemen Landstede Hammers en Donar dinsdagavond sportief revanche op respectievelijk Zorg en Zekerheid Leiden en Heroes Den Bosch? Of is het in beide series al na het tweede play-offduel een uitgemaakte zaak. En dus duidelijk welke twee teams de finale om de landstitel gaan spelen. Zowel Hammers als Donar moeten na hun verlies in wedstrijd één hoe dan ook op eigen terrein winnen. Anders is hun seizoen direct ten einde.

19.30 uur: Landstede Hammers – Zorg en Zekerheid Leiden (0-1)

De Hammers begonnen goed aan het eerste duel in de halve finale. Of anders gezegd: Leiden was wellicht nog niet helemaal wakker. Na een kortstondige, vroege achterstand nam de thuisclub gedecideerd de leiding en had het lang de controle over de wedstrijd. Een duel overigens dat van beide kanten opvallend ‘soft’ verliep voor een halve finale wedstrijd in de play-offs. Met weinig fysiek spel en persoonlijke fouten over en weer.

Het gat tussen beide teams werd in het derde kwart zelfs maximaal 21 punten, in het voordeel van de thuisclub. Maar zo zorgvuldig als die voorsprong werd opgebouwd, zo ogenschijnlijk simpel liet Leiden Landstede weer dichterbij komen. Foutjes in de verdediging en slordige aanvallen met snelle schoten maakten dat de ploeg uit Zwolle de mogelijkheden kreeg om het gat bijna geheel te dichten. En plotseling weer geloof kreeg dat er serieus iets mogelijk was in het openingsduel van de halve finale. Twee driepunters op rij van Riley LaChance gaven Leiden net op tijd voldoende lucht voor de zo belangrijke eerste overwinning.

In de tweede ontmoeting in deze halve finaleserie moet Landstede de kans op de finale en het behalen van een repeat (tweede landstitel achter elkaar) levend zien te houden. Veel zal dan beter moeten, weet uiteraard coach Herman van den Belt, die vooral de 97 Leidse punten tegen als veel te veel beschouwde. In aanvallend opzicht scoorden Kayel Locke (26 punten) en Jhonathan Dunn (15 punten) voldoendes, maar bleef de inbreng van de geslepen Noah Dahlman (13 punten) wat achter. Positief is dat Landstede niet alleen beter moet, maar ook kan. Al is de ploeg dit seizoen minder overtuigend en mist het ook de inbreng van de geblesseerde Ralf de Pagter. Iemand die het vuile werk niet schuwt en Landstede over een dood punt in de wedstrijd kan helpen.

En Leiden dan? Met Nick King (15 punten), Emmanuel Nzekwesi (24 punten) en Riley LaChance (19 punten) had Leiden drie uitblinkers in het eerste duel, waarin routinier Worthy de Jong niet eens hoefde te schitteren om de overwinning te behalen. Coach Geert Hammink zal het niet op een derde wedstrijd aan willen laten komen. Ook al omdat dan het gevaar bestaat dat Den Bosch met mogelijk een 2-0 in de serie tegen Donar een stuk beter uitgerust aan de finale kan beginnen. Zorg en Zekerheid Leiden heeft het voorkomen van dat scenario zelf in handen, maar Landstede zal daar niet aan mee willen werken en koste wat kost een derde play-offduel proberen af te dwingen.

De livestream van deze halve finalewedstrijd in Zwolle is te zien via de website van Landstede Hammers. De livestats kun je hier vinden.

19.30 uur: Donar Groningen - Heroes Den Bosch (0-1)

Kunnen de Groningers een tot dusver teleurstellend seizoen nog een andere wending geven? Die vraag staat centraal in deze wedstrijd. Alweer de zesde ontmoeting tussen beide teams dit seizoen (de Europese ontmoeting meegerekend). Het verschil in het eerste halve finale duel na afloop was groot, hoewel Donar lang meedeed en in het derde kwart nog een kleine voorsprong koesterde. In de slotperiode zette Den Bosch nog een tandje extra bij en kon Donar verdedigend niet meer de gewenste en zelfs broodnodige stops maken. Vooral DeMario Mayfield (28 punten) en in iets mindere mate JaCori Payne (26 punten) ontpopten zich tot de twee grootste plaaggeesten voor de Groningse formatie van Pete Miller. Tel daar nog de 20 punten van Miha Lapornik bij op en het is duidelijk dat het gevaar van Den Bosch van vele kanten kwam.

De uitdaging voor de ervaren Amerikaanse coach is of hij zijn zonder al te veel zelfvertrouwen spelende ploeg nog tot iets bijzonders kan motiveren en inspireren. Zeker in het eigen MartiniPlaza is Den Bosch door Donar te verslaan. Verdedigend zal het dan wel een stuk scherper en agressiever voor de dag moeten komen. In aanvallend opzicht moet er meer worden afgedwongen en is ook de scorende inbreng van bijvoorbeeld center Thomas Koenis (vier punten in duel 1) broodnodig. En Heroes Den Bosch? Dat zal net als Leiden het karwei in twee duels af willen maken. In te vroeg denken aan een finaleklassieker tegen Leiden schuilt echter meteen het grootste gevaar. Voor coach Jean Marc Jaumin en zijn spelers is het zaak om Donar meteen onder druk te zetten en 40 minuten lang geconcentreerd te spelen om daarmee alle Groningse hoop op een derde, allesbeslissend duel te ontnemen.

Deze tweede wedstrijd in de serie in Groningen is live te zien via Sport Noord (met commentaar van Rob Mooij en Klaas Stoppels) en RTV Noord (met commentaar van Karel-Jan Buurke en Anjo Mekel). De livestats vind je hier.