!
20210123- Suns - Rotterdam - 08-Logo.png
23 april 2021

Nu live: Strijd om DBL Cup 2021 barst los

Door Martin Hoekstra

OEGSTGEEST – Vanwege het coronavirus trok de NBB dit seizoen de stekker uit het toernooi om de Basketball Cup. De twaalf teams uit de DBL gaan in plaats daarvan nu strijden om de DBL Cup 2021 en recht op een FIBA Europe Cup ticket. Dit weekeinde vindt de eerste ronde plaats, met als blikvanger de wedstrijd tussen twee ploegen uit de Elite A: Den Helder Suns en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball.Vanwege de corona-uitbraak bij Aris Leeuwarden gaat de middagwedstrijd tegen The Hague Royals niet door. De Haagse formatie gaat door naar de kwartfinale.

De DBL Cup 2021 wordt in negen dagen afgewerkt. De eerste vier ploegen voor de splitsing in Elite A en Elite B zijn vrijgeloot voor de eerste ronde. De vier winnaars van de wedstrijden uit de eerste ronde voegen zich in de kwartfinale bij Zorg en Zekerheid Leiden, Landstede Hammers, Donar en Heroes Den Bosch. Deze duels worden op woensdag 28 april afgewerkt, de halve finales op vrijdag 30 april en tot slot de finale op zondag 2 mei.

Zaterdag 24 april

20.00 uur: Basketbal Academie Limburg – Almere Sailors

Drie keer stonden Basketbal Academie Limburg en Almere Sailors al tegenover elkaar en drie keer ging de winst naar de ploeg uit het zuiden van het land. De formatie van Radenko Varagic heeft meer wisselmogelijkheden dan zijn tegenstrever Gregory Tjin-a-Koeng. Dat zou bepalend moeten zijn voor de uitkomst van dit duel, maar het is wel een bekertoernooi. Het gaat maar om één wedstrijd en een verrassing hangt altijd in de lucht.

Wil Almere Sailors tot een verrassing komen, dan is het meespelen van Dante Lombardi, die donderdagavond ontbrak, wel een vereiste. In de wedstrijden tegen BAL kwam Lombardi tot 32, 20 en 13 punten. Aan de andere kant zette Quatarrius Wilson goede cijfers neer met twee keer een forse double.

Hans en Jeroen Heijdeman verzorgen het commentaar bij de livestream. De livestats vind je hier.

20.00 uur: Den Helder Suns – Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball

Twee keer eerder was Den Helder Suns gastheer van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball en twee keer bleven de punten in de marinestad. Dat waren voor het grootste deel wedstrijden waarin beide ploegen compleet konden aantreden. Dat zal zaterdag beslist niet het geval zijn. Den Helder Suns zal het moeten stellen zonder spelmaker Boyd van der Vuurst de Vries en Tom Koopmans. Stan van den Elzen kampt ook met een blessure en bleef donderdag ook langs de kant.

Bij Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball was Yamill Wip al uitgeschakeld voor de rest van het seizoen. Jeroen van der List en Ordane Kanda waren donderdagavond niet inzetbaar en in het duel tegen Donar viel Mack Bruining met knieklachten ook nog eens uit. De ploeg die het beste om kan gaan met al deze blessures, zal zich voor de laatste acht plaatsen.

Dineke Kwinkelenberg en Cobbe van der Vuurst de Vries verzorgen het commentaar bij de livestream. De livestats zijn hier te vinden.

Zondag 25 april

16.00 uur: Yoast United – Apollo Amsterdam

Hoewel Apollo Amsterdam geen best seizoen heeft gedraaid, wist de hoofdstedelijke formatie het Yoast United toch redelijk vaak lastig te maken. Het zou zo maar kunnen dat Apollo Amsterdam een lift heeft gekregen door voor de eerste keer van Almere Sailors te winnen. Sergio de Randamie was in dat duel ongenaakbaar met 38 punten en 11 rebounds. Het herhalen van (een deel van) die prestatie zou voor de Amsterdammers zeer welkom zijn om er een echte bekerwedstrijd van te maken.

Yoast United kon af en toe de automatische piloot aanzetten. In de tien wedstrijden in de Elite B wist alleen Basketbal Academie Limburg het de debutant echt lastig te maken. Dat leverde tien zeges op rij op. De vraag is of Apollo Amsterdam al in staat is om deze winning streak te doorbreken. Na afloop van dit duel vindt overigens de loting plaats voor de kwartfinales.

Het commentaar bij de livestream wordt verzorgd door Wim van den Bosch en Sam Linders. De statistieken worden hier live bijgehouden.