!
20210324 Juwann James.JPG
4 april 2021

Nu live: Twee om twee op paasmaandag

Door Menno Schraven

DELFT - Met nog vier speelrondes te gaan neemt de spanning in de Elite A per wedstrijd toe. Koploper Zorg en Zekerheid Leiden komt pas woensdag in actie (tegen Den Helder Suns). Zaak dus voor de achtervolgers om het verschil op de ranglijst te verkleinen en de druk vast op te voeren. Donar en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord zijn het meest gebaat bij een uitoverwinning op respectievelijk Landstede Hammers en Heroes Den Bosch. In de Elite B zijn de twee te verdienen play-offplekken al vergeven en resteert voor de vier andere teams alleen nog prestige.

14.00 uur: Landstede Hammers (12-5) – Donar Groningen (11-6)

Landstede Hammers speelt drie van z’n vier laatste wedstrijden thuis, te beginnen op tweede paasmiddag tegen Donar. Afgelopen zaterdag herstelde de Zwolse ploeg zich van de midweekse nipte nederlaag in Leiden door Den Helder met 73-89 te verslaan. Naast de al eerder gemiste Noah Dahlman en Mike Schilder ontbraken met Kayel Locke en Jhonathan Dunn nog twee sterkhouders tegen de Suns. Jerom Oude Aarninkhof nam de honneurs goed waar en kwam tot ruim twintig minuten speeltijd en vijf punten. Te hopen voor de Hammers is wel dat minimaal een of twee spelers er weer bij zijn tegen Donar. Nog geen twee weken terug in Groningen was Landstede overigens met 66-79 te sterk.

Als Donar meer wil dan de huidige vierde plek in de Elite A, zal het toch op z’n minst deze belangrijke uitwedstrijd moeten winnen. In de eerste ronde van de play-offs wacht anders immers eerst de nummer vijf en meteen daarna de ploeg die het reguliere seizoen als de nummer één afsluit en op papier dus de sterkst mogelijke tegenstander. Donar heeft nog de mogelijkheden om dat scenario te voorkomen, maar het is nog steeds allesbehalve overtuigend wat de Groningers laten zien. Zeker tegen een incompleet Zwolle zijn er mogelijkheden op herstel. Dan moet het schot wel een stuk beter vallen dan de 4 op 25 driepunters tegen Heroes Den Bosch, waartegen het zaterdag met 71-78 verloor.

Vanuit Zwolle wordt een livestream van deze topper verzorgd. Uiteraard worden er ook livestats aangeboden.

16.00 uur: Heroes Den Bosch (12-5) – Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball (9-8)

Voor beide teams geldt hetzelfde als voor Landstede en Donar: het behoud van de aansluiting met koploper Zorg en Zekerheid Leiden en de drie andere bovenste teams. Heroes Den Bosch kan putten uit het zelfvertrouwen dat het opdeed in de wedstrijd tegen Donar. Ook de drie wedstrijden ervoor gingen allemaal met winst naar Den Bosch. De laatste nederlaag dateert van 17 maart. In Rotterdam werd toen wel met 106-87 van uitgerekend Feyenoord verloren.

Voor Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball geldt eerst en vooral dat zoveel mogelijk spelers weer snel fit terugkeren. Tegen Leiden zette coach Van Helfteren maar zeven spelers in en dat is te weinig om veertig minuten lang met volle energie te kunnen spelen. Nieuweling Joonas Lehtoranta begint per wedstrijd beter te spelen. De Fin kwam tegen Leiden tot een double-double met 12 punten en 10 assists. Deze wedstrijd zal op het scherp van de snede worden uitgevochten. Het team dat verdedigend de zaken het beste op orde heeft, maakt grote kans op de overwinning.

De wedstrijd is te volgen via de livestream die te bereiken is via het YouTube kanaal van Heroes Den Bosch. De livestats vind je hier.

16.30 uur: Yoast United (12-5) – Aris Leeuwarden (3-14)

Yoast United kan in deze wedstrijd alleen van zichzelf verliezen. De ploeg is nog ongeslagen in de Elite B en krijgt alleen op de slotdag BAL nog op bezoek als sterkst mogelijke tegenstander. Afgelopen zaterdag verliep de uitwedstrijd in Den Haag tegen de Royals moeizaam (63-74 winst). De Amerikaanse spelverdeler Austin Luke is de laatste wedstrijden in aanvallende zin goed op dreef met gemiddeld 22 punten in de laatste drie wedstrijden. Doel van Yoast United is om als ploeg in topvorm aan de play-offs te beginnen en directe uitschakeling in de eerste ronde te voorkomen. In het eerste deel van de competitie won Yoast overigens maar een keer van de topteams.

Aris Leeuwarden moet oppassen om niet verder weg te zakken. Verlies in Bemmel betekent automatisch dat het op de ranglijst door of Almere of Den Haag wordt gepasseerd. Mochten de Friezen het seizoen eindigen op een plek onder een of beide debutanten dan geldt dat toch als een blamage. Al heeft coach Ferried Naciri een terecht excuus dat hij het seizoen eindigt met een totaal ander team dan waarmee hij aan het seizoen was begonnen. Ondanks blessures, tussentijds vertrekkende spelers door corona en een weggestuurde speler met gedragsproblemen moeten de Friezen nog even volhouden en het seizoen zo goed mogelijk zien af te sluiten.

Het commentaar bij de livestream wordt verzorgd door Wim van den Bosch en Sam Linders. De livestats worden hier bijgehouden.

19.30 uur: Almere Sailors (3-14) – The Hague Royals (3-14)

Winst voor Almere of The Hague betekent automatisch een stijging op de ranglijst. In geval van Almere zelfs twee plekken, als Aris verliest bij Yoast United. Eerder won de ploeg uit Almere met een punt verschil in Den Haag. Ook deze wedstrijd belooft een spannende ontmoeting tussen de twee debutanten in de Dutch Basketball League te worden.

De Royals wonnen twee van hun laatste drie wedstrijden en zijn dus in vorm. Al gebeurde dat wel in eigen huis in het Haagse Zuiderpark. Tegen Yoast United werd zaterdag met 63-74 verloren, maar gaf de ploeg van coach Bert Samson goed partij. Bij de Haagse formatie vervult de van promotiedivisionist Lokomotief geleende forward Laurens Yperlaan per wedstrijd een belangrijkere rol. In deze wedstrijd staat de spreekwoordelijke eer op het spel en een uitgelezen kans op een vierde seizoensoverwinning en een plek omhoog in de Elite B.

Vanuit Almere wordt een livestream aangeboden. De livestats vind je hier.