!
20201011Lapornik-Williams-RobertVerboon-6274.jpg
14 mei 2021

Nu live: Weer de usual suspects

Door Martin Hoekstra

OEGSTGEEST – De top-4, die de afgelopen jaren in bijna alle gevallen gingen strijden om de titel, staat ook nu weer in de halve finale van de play-offs. Zaterdagavond begint in Leiden de serie tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Landstede Hammers. Zondagmiddag staat het eerste duel uit de serie tussen Heroes Den Bosch en Donar op de rol.

Dit seizoen begonnen acht teams aan de play-offs. Op basis van de resultaten gedurende het seizoen en de zo verrassend verlopen strijd om de DBL Cup 2021 zouden er wel eens sensaties in de lucht kunnen zitten. Vooraf werd de meeste spanning verwacht in de serie tussen Landstede Hammers en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. De Zwollenaren deelden in Rotterdam een flinke tik uit door met 76-97 te winnen. In Zwolle deed Feyenoord het stukken beter en stond er in het derde kwart een 43-58 stand op het bord. Landstede Hammers wist de zaak nog te repareren en alsnog te winnen met 83-82.

Donar trof in Den Helder Suns een tegenstander die in de laatste fase van het seizoen geteisterd werd door blessures. Yarick Brussen kon in de play-offs niet meedoen, terwijl Tom Koopman. Boyd van der Vuurst de Vries en Stan van den Elzen nauwelijks hersteld waren en wedstrijdritme misten. Donar pakte beide keren de winst. In Den Helder werd het 75-83. De Suns waren niet bij machte om het in de tweede wedstrijd nog spannend te maken. Op een enkel moment na genoot Donar de voorsprong en dat leverde een 105-79 overwinning op.

Basketbal Academie Limburg en Zorg en Zekerheid Leiden gingen in de play-offs op herhaling. De Limburgers hadden in het bekertoernooi de Leidse formatie nog met 90-87 verslagen, maar moesten in hun thuiswedstrijd de winst aan Zorg en Zekerheid Leiden laten. De 19 aanvallende rebounds van de Leidse ploeg deden Basketbal Academie Limburg de das om: 77-86. In Leiden bleef de formatie uit Weert tot halverwege het tweede kwart in de wedstrijd hangen. Daarna gaf Zorg en Zekerheid Leiden gas: 97-71.

De enige lager geklasseerde ploeg die een thuiswedstrijd wel wist te winnen, was Yoast United. Ook al stond Heroes Den Bosch in het derde kwart in Bemmel met 20 punten voor (48-68), dat bleek niet genoeg. Onder aanvoering van Austin Luke (43 punten, 7 rebounds, 5 assists) kwamen de Bemmelnaren terug. In de slotfase pakte de debutant de winst met 91-89. In de return in Den Bosch gaf Yoast United voldoende weerwerk. Coach Matthew Otten speelde wel met vuur door de door foutenlast geplaagde Luke niet naar de kant te halen. Tegen het einde van het derde kwart liep de Bemmelse floorleader tegen een wel zeer discutabele vijfde fout aan. Daarmee waren de kansen op een stunt wel verkeken. Heroes Den Bosch, dat wel de hele wedstrijd de overhand had, maakte bekwaam een einde aan de aspiraties van de debutant: 85-70.

De top-4 plaatste zich dus voor de halve finales en het moet wel heel gek lopen als daar geen spannende wedstrijden gespeeld zullen gaan worden.

Zaterdag 15 mei

20.00 uur: Zorg en Zekerheid Leiden – Landstede Hammers

20210514 Preview.jpg

De koploper van de Elite A neemt het op tegen de regerend landskampioen (van 2019). Twee formaties ook die in het afgelopen decennium regelmatig tegenover elkaar kwamen te staan in de play-offs, met in drie van de vier gevallen Zorg en Zekerheid Leiden als winnaar.

Dit seizoen kwamen de ploegen drie keer tegen elkaar uit. Landstede Hammers pakte op de laatste speeldag van de halve competitie de winst in Leiden door met 82-91 te winnen. Aan Leidse zijde ontbrak destijds een geblesseerde Emmanuel Nzekwesi. Landstede nam door die zege de eerste plaats voor 24 uur over van Zorg en Zekerheid Leiden, want een dag later kwam Donar op gelijke hoogte met de twee ploegen, waardoor de Leidse formatie op basis van onderling resultaat weer op de eerste plaats kwam te staan en die ook niet meer af wist te geven.

Ook de tweede ontmoeting vond in Leiden plaats. Dit keer mocht een buzzer beating driepunter van Emmanuel Nzekwesi als winnende score gekwalificeerd worden: 96-93. Landstede Hammers was in dit duel verre van compleet, want Noah Dahlman en Mike Schilder konden niet in actie komen. Het laatste duel was meteen de laatste wedstrijd van de Elite A. Zorg en Zekerheid Leiden moest in Zwolle winnen om de eerste plaats niet te verspelen aan Heroes Den Bosch. Verdedigend speelde de Leidse ploeg misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen. De vaak makkelijk scorende Zwolse formatie werd op 58 punten gehouden, terwijl Zorg en Zekerheid Leiden zelf 79 punten liet aantekenen. Aan het eind van het derde kwart stond een verschil van 32 punten op het bord: 39-71.

De fitheid van de spelers is in deze serie van groot belang. Bij Zorg en Zekerheid Leiden ontbraken afgelopen dinsdag Giddy Potts en Jamayro de Windt, terwijl Marijn Ververs ook niet helemaal okselfris was. Landstede Hammers moest het dinsdag stellen zonder Ralf de Pagter en Bart van Schaik. Het is de vraag wie van deze spelers zaterdag wel opgesteld kan worden en hoe groot hun inbreng kan zijn.

Een groot deel van de uitkomst van deze serie zal afhangen van de rebound. Landstede Hammers heeft meer lengte en power en zou daar een voordeel uit kunnen halen. Daarnaast zal de driepunter moeten vallen. Zorg en Zekerheid Leiden zal veel aandacht uit moeten laten gaan naar Noah Dahlman en tevens ervoor moeten zorgen dat Jhonathan Dunn niet in een flow komt. Landstede zal uiteraard willen voorkomen dat Emmanuel Nzekwesi en Worthy de Jong hun stempel op deze serie gaan drukken.

Arie in ’t Veld en Martin Hoekstra verzorgen het commentaar bij de livestream en gaan na afloop in gesprek met de coaches. De livestats vind je hier.

Zondag 16 mei

16.00 uur: Heroes Den Bosch – Donar Groningen

Lacy-Van der Mars.jpg

Heroes Den Bosch en Donar zijn in het afgelopen decennium al vijf keer op elkaar gestuit in de play-offs. Drie van die series gingen naar Donar (2011, 2014 en 2017). In 2012 en 2015 was de winst weggelegd voor de Bosschenaren. In tegenstelling tot de andere halve finale betrof het hier wel twee keer een finale. In 2014 ging de winst met 4-3 naar Donar, dat toen onder de naam Gas Terra Flames uitkwam. SPM Shoeters was in de finale van 2015 met 4-1 te sterk voor de Groningers.

Voor afgelopen decennium kwamen beide ploegen al vaker tegen elkaar uit in de finale van de play-offs. In 1982 en 2004 was de ploeg uit Groningen te sterk voor de Bosschenaren. In 2006 ging de winst in de finale naar de ploeg uit Den Bosch. De Bossche historie telt 16 kampioenschappen en 10 verloren finales. De teller bij Donar staat op 7 keer landskampioen en 5 verloren finales.

Beide ploegen kwamen elkaar dit seizoen vijf keer tegen. In oktober won Donar in Den Bosch met 88-89, maar later werd deze uitslag weggestreept. Op 26 januari van dit jaar troffen beide ploegen elkaar in Den Bosch voor de FIBA Europe Cup. Heroes pakte in het tweede kwart een ruime voorsprong, Donar deed dat tegen het einde van de wedstrijd. Toch werd het nog gelijk (88-88), waarna Heroes Den Bosch, met een zeer sterk spelende Thomas van der Mars, in de verlenging met 99-98 won en nog een ronde extra in de FIBA Europe Cup mocht spelen.

Op 3 februari was dan eindelijk de eerste echte ontmoeting voor de Dutch Basketball League. De nederlaag voor de FIBA Europe Cup zat Donar nog dwars. Heroes Den Bosch werd ondanks 26 punten van Miha Lapornik dan ook met 87-70 verslagen.

Dat beide teams twee verschillende gezichten kennen, werd wel duidelijk in het duel op 14 maart in Den Bosch. De thuisploeg kwam goed uit de startblokken en nam na rust een voorsprong van 16 punten (54-38). Op dat moment haperde de motor en kwam Donar er overheen met een 0-21 run. De Groningers wisten dat tot het einde vast te houden: 68-81. Jarred Ogungbemi-Jackson was niet af te stoppen door de Bossche verdediging met als gevolg dat de kleine spelmaker 31 punten noteerde.

Op 3 april noteerde Ogungbemi-Jackson 22 punten, maar dat was niet voldoende om de punten in Groningen te houden. Bij Heroes Den Bosch was de inbreng van Lapornik (18 punten) en DeMario Mayfield (19 punten) belangrijk. Zij bezorgden de Bosschenaren een 71-78 overwinning.

Donar zal zich verdedigend moeten richten op het afstoppen van Lapornik en Van der Mars. Als Jonathon Williams zijn vorm van de laatste weken meeneemt naar de play-offs, dan is dat ook een speler die extra aandacht verdient. Heroes Den Bosch moet de guards Ogungbemi-Jackson en Leon Williams uit de wedstrijd zien te houden. Hier en daar een zoneverdediging neerzetten om Donar wat andere looks te geven. De hamvraag is of de echte Damjan Rudez zich nog gaat laten zien. De Kroaat met al zijn ervaring was in de twee duels tegen de Suns goed voor slechts 7 punten, maar je weet het nooit.

De wedstrijd zal (gedeeltelijk) uitgezonden worden door Studio Sport. Daar zal de wedstrijd online ook wel te zien zijn, maar anders biedt het YouTube kanaal van Heroes Den Bosch ook een livestream. De livestats zijn hier te vinden.

20210512 Bracket 2.jpg