!
Headerbeeld-Feel-the-Beat-02b.jpg
8 februari 2020

Verrassingen in het verschiet?

Door Menno Schraven

Afgaand op de stand in de Dutch Basketball League staan er geen echte topwedstrijden op het programma dit weekeinde. Wel de klassieker in Amsterdam tussen Apollo en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. Mogelijk liggen er elders verrassingen in het verschiet. In Leeuwarden is Aris wellicht in staat Zorg en Zekerheid Leiden pootje te lichten. Hetzelfde geldt voor Basketbal Academie Limbirg in Den Bosch. Op zondag zou Den Helder Suns de stuntploeg moeten zijn in Groningen, waar het aantreedt tegen Donar.

Zaterdag 8 februari

20.00 uur: Apollo Amsterdam (2-16) – Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball (10-8)

Willen de Amsterdammers nog iets van hun seizoen maken, dan is winnen het enige devies. Te beginnen in deze ‘klassieker’ tegen het Rotterdamse Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. Apollo Amsterdam slaagde er tot op heden in alleen thuis van Aris Leeuwarden en Den Helder Suns te winnen.

Half oktober verloor het thuis met 61-70 van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. Eind november in Rotterdam was het verschil aanmerkelijk groter: 93-71. Afgelopen weekend redde Apollo het net niet om in Den Helder van de Suns te winnen. Het werd 77-73, maar aan die wedstrijd moeten de Amsterdammers zich vastklampen. Rotterdam verkeert bovendien niet in beste vorm. Wil Apollo het bereiken van de play-offs niet definitief uit het hoofd zetten, dan is winst geboden, om daarmee de achterstand op plek zes te verkleinen.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball blijft voorlopig de ‘best of the rest’. Eerder in het seizoen bivakkeerden de Rotterdammers nog in de top vier van de ranglijst. Na een flink aantal nederlagen op rij is de vijfde plaats momenteel het maximale, tenzij de top vier steken gaat laten vallen.

Afgelopen donderdag werd Zeeuw & Zeeuw Feyenoord door Donar uitgeschakeld voor de beker, waar het op basis van de heenwedstrijd al geen kans meer maakte op het bereiken van de halve finale.

Het scorend vermogen van de Rotterdammers is de laatste wedstrijd minder, in vergelijk met het begin van het seizoen. Nederlands international Willem Brandwijk is de ‘stille kracht’ van het team. Na zijn collegetijd in Amerika maakt Brandwijk een goed debuutseizoen in de DBL door. De jonge Nederlander knapt veel vuil werk op in het veld, blinkt niet uit in één categorie statistieken, maar presteert overall naar behoren. Niet voor niets maakt hij onder Toon van Helfteren vaak de meeste minuten van alle spelers. Op bezoek in Amsterdam moet Feyenoord winnen van Apollo om in het spoor van de top vier te blijven.

Voor de door Honsbeek Media verzorgde livestream vanuit Amsterdam klik je hier. De livestats worden ook weer gepresenteerd.

20.00 uur: Aris Leeuwarden (4-14) – Zorg en Zekerheid Leiden (10-6)

Aris Leeuwarden pakte aan het begin van dit seizoen punten tegen Zorg en Zekerheid Leiden. Al was dat een reglementaire 20-0 overwinning door een foutje van Leiden in het opstellen van spelers, of eigenlijk het ontbreken ervan. De Friezen verloren eerder in Leiden met 73-62, maar maakten het Zorg en Zekerheid Leiden toen wel lastig. De thuisploeg treft Leiden bovendien op een goed moment. Woensdagavond werkte de ploeg uit de sleutelstad nog de laatste Europese wedstrijd af in het verre Siberië. Braxton Huggins raakte onderweg ziek en spelverdeler Tayler Persons is nog geblesseerd aan de enkel. Leiden heeft een beperkte rotatie en met blessures in de ploeg is de spoeling nog dunner. Als Aris veertig minuten druk kan geven, is er een kans op de winst.

Waar Zorg en Zekerheid Leiden dus mogelijk spelers mist, heeft het nog altijd Worthy de Jong in de ploeg. De ervaren Nederlander speelt een goed seizoen en is vaak beslissend voor zijn team. Bij Leiden maakt ook Martijn Ververs een goede ontwikkeling door. De Nederlandse jongeling krijgt het vertrouwen en komt aan veel speelminuten, mede door de beperkte rotatie. Hierdoor maakt naar verwachting ook de jonge Troy Koehler minuten tegen Aris. Zorg en Zekerheid Leiden zal deze wedstrijd scherp moeten beginnen en een snelle voorsprong willen nemen, om de wedstrijd daarna zonder krachtverspilling gedegen uit te kunnen spelen.

Sport Noord verzorgt de livestream vanuit Leeuwarden. De livestats vind je hier.

20.00 uur: Heroes Den Bosch (14-4) – Basketbal Academie Limburg (7-12)

Heroes Den Bosch versterkte zich afgelopen week op de spelverdelerspositie met de Belg Ordane Kanda. Naar verwachting kan hij zijn debuut maken in deze wedstrijd, om het gemis van de geblesseerde guards Boy van Vliet en Elijah Clarance op te vangen. Heroes Den Bosch kreeg dit seizoen al twee keer te maken met BAL. Beide keren ging de winst relatief eenvoudig naar de Brabanders (84-61 en 54-77). Coach Jean-Marc Jaumin zag deze week Abraham. De Belg werd vijftig jaar, maar zal toch geen grijze haren willen krijgen in deze wedstrijd. Dan moet er wel worden afgerekend met het taaie BAL, dat een boven verwachting goed seizoen draait en wellicht voor een stunt kan zorgen.

Wil Basketbal Academie Limburg een serieuze kans maken in dit duel, dan zal het vooral op de centerpositie Thomas van der Mars en Henk Norel moeten zien af te stoppen. Heroes Den Bosch heeft meerdere wapens, dus verdedigend moeten de Limburgers aan de bak. Vooral omdat de ploeg gemiddeld meer dan 77 punten per wedstrijd tegen krijgt. Slaagt BAL erin de Bossche aanvalskracht in te dammen, dan liggen er mogelijkheden. Zeker als de Amerikaan Trey Burch-Manning doet waar hij goed in is, veel punten maken. Zonder de steun van zijn ploeggenoten is winnen in Den Bosch echter een brug te ver. Niet voor niets staat BAL echter op de zesde plaats op de ranglijst. Aan de Limburgers de opdracht te laten zien dat ze serieus meedoen in de strijd om de laatste play-offplek.

Klik hier voor de livestream vanuit Den Bosch. De livestats vind je hier.

Zondag 9 februari

15.00 uur: Donar Groningen (14-4) – Den Helder Suns (5-12)

Zondagmiddag komt in Groningen Den Helder Suns op bezoek. Afgelopen donderdag bereikte Donar in Rotterdam eenvoudig de halve finale van de Basketball Cup. Donar wordt per week meer een eenheid en moet deze wedstrijd winnen om gelijke tred te houden met Heroes Den Bosch. De Groningers speelden thuis nog niet eerder tegen de Suns. In Den Helder was er twee keer een ruime overwinning, met 72-100 en 70-88.

Den Helder Suns moet twee overwinningen goed maken op BAL om gelijk te komen op de zesde plaats, die recht geeft op een play-offplek. Winst in Groningen zou een enorme opsteker zijn, maar heel realistisch is het niet dat hier de punten even worden opgehaald. Vorige week werd er voor de competitie op wilskracht een 77-73 overwinning uitgesleept tegen Apollo. Coach Peter van Noord was na afloop kort in zijn commentaar. Hij vond het spel bij vlagen dramatisch, maar was blij dat zijn team niet had opgegeven. Mogelijk geeft de overwinning Den Helder moed om Donar met open vizier te bestrijden en het de Groningers zo moeilijk mogelijk te maken.

De livestream uit Groningen is dit keer van TV Noord. Voor de livestats kun je hier terecht.