!
Yoast 1-49-II.jpg
19 januari 2021

Volle midweek in de DBL

Door Ties Rozema

GRONINGEN – Kort na de eerste volledige speelronde, waarin verrassingen en spanning niet uitbleven, is het alweer tijd voor een vol midweeks schema. Waar enkele ploegen hopen voort te borduren op een eerste succes, zullen andere teams uit zijn op eerherstel. Meest in het oog springt de topper tussen Landstede Hammers en Heroes Den Bosch, maar ook de overige affiches zijn meer dan interessant.

Woensdag 20 januari

20.00 uur: Yoast United Bemmel (0-1) – Donar Groningen (1-1)

DBL-nieuwkomer Yoast United speelt woensdagavond de tweede thuiswedstrijd op rij. Afgelopen weekend bleek regerend lanskampioen Landstede Hammers een maat te groot voor de ploeg uit Bemmel. Dat de forse nederlaag toch wel een flinke teleurstelling betekende, zegt genoeg over de verwachtingen rondom de ploeg van coach Matthew Otten. Voordat de competitie werd gestaakt, maakte Yoast United al indruk en dat was nog zonder de inbreng van de importspelers. Met Austin Luke, Jett Speelman en Andres Ibarguen aan boord hadden de Gelderlanders op een stuntje gehoopt tegen de Hammers. Tegen Donar volgt een herkansing, hoewel ook weer een zware kluif. De Groningers zullen na een duidelijke nederlaag in Leiden extra gemotiveerd zijn om een goed resultaat te behalen. De bittere nasmaak van de trip naar Leiden zal Donar in Bemmel weg willen spoelen, maar tegen een nieuwe ploeg ligt onderschatting op de loer. Een verrassing is dan ook zeker niet uitgesloten.

Via Eyecons wordt een livestream verzorgd. De statistieken kun je hier vinden.

20.30 uur: Zorg en Zekerheid Leiden (1-0) – Basketbal Academie Limburg (1-0)

Zorg en Zekerheid Leiden kende nogal wat personele wisselingen nadat de competitie werd gestaakt. De ruime overwinning tegen Donar zal de Leidenaren, zowel spelers als fans, dan ook het nodige vertrouwen hebben gegeven. Het is immers altijd de vraag hoe nieuwe spelers het er op de speelvloer vanaf brengen. Na een eerste succesvolle test zal de ploeg van Geert Hammink met vertrouwen uitkijken naar het treffen met BAL. De Limburgers kunnen op hun beurt terugzien op een professionele overwinning in en tegen Almere, waarbij naast een sterk spelende Quatarrius Wilson ook nieuwkomer Bart Schild indruk maakte. In Leiden is de thuisploeg de favoriet, maar het goed georganiseerd spelende BAL zal absoluut niet met knikkende knieën het parket betreden.

De wedstrijd is via Eyecons live te zien. Ook de statistieken worden live bijgehouden.

Donderdag 21 januari

19.30 uur: Almere Sailors (0-1) – Apollo Amsterdam (0-1)

De eerste editie van een heuse streekderby waarin sowieso één van de beide ploegen de eerste winstpunten gaat binnenslepen. De nieuwelingen van Almere Sailors kwamen het afgelopen weekend lange tijd goed mee met tegenstander BAL. Pas in het laatste kwart namen de Limburgers definitief afstand. Grote man aan de kant van de Sailors was Dante Lombardi. Ook tegen Apollo zal de ploeg weer zwaar leunen op de scorende impulsen van de Amerikaanse Italiaan. De Amsterdammers zetten daar onder meer de terugkeer van twee oude bekenden tegenover: tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord maakten Dexter Hope en Berend Weijs al hun eerste minuten en coach Laki Lakner zal ook in Almere graag gebruik maken van de routiniers. Voor Sailors-guard Yoeri Hoexum is het een bijzondere wedstrijd: voordat de competitie werd stilgezet maakte hij nog deel uit van Apollo Amsterdam.

De wedstrijd in Almere is live te volgen via Eyecons. De cijfers en nummers kun je hier vinden.

19.30 uur: Landstede Hammers Zwolle (1-1) – Heroes Den Bosch (0-1)

De Zwollenaren gingen in de eerste competitiewedstrijd nog onderuit op bezoek bij Donar, maar afgelopen weekend werd in Bemmel orde op zaken gesteld. Tegen Yoast United was de ploeg op dreef en vooral van ver werd met scherp geschoten. Vooral Yasiin Joseph had het vizier op scherp staan, maar ook jongeling Jerom Oude Aarninkhof was trefzeker. De Zwollenaren kunnen de rake bommen tegen Heroes Den Bosch weer goed gebruiken, want de Bosschenaren zullen na de verrassende nederlaag in en tegen Den Helder getergd afreizen naar Zwolle. Veel zal voor de Bosschenaren afhangen van Demario Mayfield en scherpschutter Miha Lapornik. Daarnaast zou tegen de Hammers zomaar Henk Norel zijn eerste minuten kunnen maken voor de ploeg van Jean-Marc Jaumin.

De wedstrijd is live te volgen via Eyecons. De livestats zijn hier te vinden.

19.45 uur: Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball (1-0) – Aris Leeuwarden (1-0)

In het topsportcentrum in Rotterdam treffen twee ploegen elkaar die de ambitie hebben om via een top zes klassering in de Elite A te belanden. Wat dat betreft zijn zowel Zeeuw & Zekerheid Feyenoord als Aris goed begonnen aan het seizoen. De Rotterdammers wonnen met ruime cijfers van Apollo Amsterdam in de kleine klassieker en Aris Leeuwarden rekende na een moeizame start uiteindelijk nog afgetekend af met The Hague Royals. Op bezoek bij Feyenoord Basketball treft Aris een oude bekende in Arunas Mikalauskas. De Litouwer kwam het vorige seizoen uit voor de Leeuwarders en zijn oude ploeg zal de handen aan hem vol hebben. Tegen Apollo was de forward direct al goed voor twintig punten. Op hun beurt zullen de Friezen voor de nodige punten vertrouwen op hun eigen twin towers Craig Osaikhwuwuomwan en Giannis Dimakopoulos.

De wedstrijd in Rotterdam is live te volgen via Eyecons. De statistieken kun je hier bekijken.

20.00 uur: The Hague Royals (0-1) – Den Helder Suns (1-0)

Het slotstuk van deze midweek spelt zich af in Den Haag, waar de Royals het opnemen tegen Den Helder Suns. De thuisploeg liet tegen Aris heel aardige dingen zien, maar zag de tegenstander in de tweede helft toch nog ver uitlopen. Met Den Helder Suns treft de Haagse formatie een ploeg met vleugels. In de periode dat de competitie stil lag werd in Den Helder flink doorgebeuld en dat leverde de ploeg geen windeieren op. In eigen huis zorgden de Suns voor een stunt door te winnen van Heroes Den Bosch. Grote man aan Helderse kant was oud-Heroesspeler Stan van den Elzen, maar ook Tom Koopman en Boyd van der Vuurst de Vries lieten zich niet onbetuigd. Tegen The Hague Royals gaat de ploeg van Peter van Noord voor de tweede winst op rij, maar het zal wel rekening moeten houden met spelers als Tim Troussel en de lepe guard Deividas Kumelis.

De livestream van de wedstrijd is te volgen via het YouTube kanaal van The Hague Royals. De livestats vind je hier.