!
20210429 Preview halve finale beker.jpg
29 april 2021

Wie spelen zondag de bekerfinale?

Door Erwin Loer

HEETEN – Een bekerprogramma met kwartfinales, halve finales én finale binnen ruim een halve week. Zó gaat een bekercompetitie leven en is het eens te meer jammer dat supporters deze alleen via livestreams of (lokale) televisie kunnen volgen. Maar dat is nog even niet anders.

De kwartfinales voor de DBL Cup 2021 woensdagavond waren in ieder geval spectaculair en de resultaten waren sensationeel: de nummers één, twee en drie van de reguliere competitie tot dusverre zijn uitgeschakeld (!) en de nummers vier, vijf, zeven en acht (de nummers één en twee in de Elite B) zijn door naar de halve finales vrijdagavond. Ook in die wedstrijden mag weer mooi vuurwerk verwacht worden!

De loting voor de halve finales koppelde Yoast United en Landstede Hammers aan elkaar. Deze wedstrijd zal in Bemmel worden gespeeld. In Weert treffen Basketbal Academie Limburg en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball elkaar. De winnaars van beide wedstrijden gaan zondagmiddag in de bekerfinale uitmaken wie dit jaar de DBL Cup 2021 in de prijzenkast mag zetten.

Vrijdag 30 april

20.00 uur: Yoast United – Landstede Hammers

Yoast United won in de Elite B alle tien wedstrijden en erachteraan vrij makkelijk nog eens de eerste bekerwedstrijd tegen Apollo Amsterdam, onder leiding van de makkelijk scorende Amerikanen Austin Luke en Kaleb Warner. De ploeg moest ongetwijfeld blaken van het zelfvertrouwen. Toch was het een echte verrassing dat Yoast United afgelopen woensdagavond ook de twaalfde tegenstander op rij aan de zegekar bond. Slachtoffer van dienst was namelijk grootheid Donar uit Groningen en die kwam niet naar Gelderland om te verliezen. Het voornaamste wapen van de Bemmelaars waren de vele drietjes. Het schotpercentage was niet eens onderscheidend (de Gelderlanders schoten drietjes tegen 43% en de Groningers tegen 45%), maar de spelers van coach Matthew Otten schoten gewoon veel vaker en gooiden er in totaal twintig in. Dat zijn zestig punten en daarmee doe je normaal gesproken in iedere wedstrijd mee. Landstede Hammers weet dus waaraan het moet werken. Als deze angel uit het Gelderse spel kan worden gehaald, scheelt dat ongetwijfeld aanzienlijk voor de Zwolse ploeg.

Beide ploegen troffen elkaar dit korte seizoen één keer eerder. Op 17 januari werd het in Bemmel 74-106. Een ruime Zwolse overwinning, maar daarbij moet wel opgemerkt worden dat dat een wedstrijd in de beginfase van het seizoen was, dat Yoast United op dat moment een nieuwe ploeg in de competitie was en dat Landstede Hammers een oud-kampioensploeg is (seizoen 2018-2019) waarvan de meeste spelers al jarenlang met elkaar spelen. Yoast United is gaandeweg het seizoen beter geworden en voor de ontwikkeling van die ploeg was het jammer dat de Elite A net niet gehaald werd.

Landstede Hammers kent tot nu toe een wisselvallig seizoen. De ploeg van coach Herman van den Belt wint vaak, maar wisselt goede en heel matige wedstrijden af, waarbij de tegenstander lang niet altijd de bepalende factor is. Het recente verlies tegen Zorg en Zekerheid Leiden, en vooral de manier waarop, was een gevoelige knauw voor de Zwollenaren. Maar daarover is inmiddels goed gepraat en de bekerwedstrijd tegen The Hague Royals liet weer verschillende lichtpunten zien, zoals het nu positieve gebuffel van Jozo Rados, het center-vernuft van Noah Dahlman en het bekeken spel van guard Mike Schilder, net terug na een langdurige blessure. Landstede Hammers is vrijdagavond op merites de favoriet, maar de confrontatie met Yoast United, gegroeid en in een winning mood, is zeker geen uitgemaakte zaak.

Het commentaar bij de livestream wordt verzorgd door Wim van den Bosch en Sam Linders. De livestats zijn hier te vinden.

20.00 uur Basketbal Academie Limburg – Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball

Basketbal Academie Limburg was jarenlang -met alle respect overigens- het lelijke eendje van de competitie. Veel goede, jonge spelers en verzorgd basketbal, maar net een maatje te klein. Dit seizoen is het team bezig uit te groeien tot de prachtige zwaan uit het sprookje, en geen tegenstander zal meer denken zomaar even de winst uit Weert mee te kunnen nemen.

Juist Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball zou gewaarschuwd moeten zijn. De Rotterdammers troffen de Limburgers eerder dit seizoen nog maar één keer, op 11 maart in de eigen Topsporthal, en die thriller verloren zij: 87-88, na het grootste deel van de wedstrijd op (een geringe) voorsprong te hebben gestaan. In Basketbal Academie Limburg treffen zij nu bovendien een op-en-top gemotiveerde tegenstander. Die zal van de aanstaande playoff-serie tegen Zorg en Zekerheid Leiden weinig heil verwachten, omdat de Leidse ploeg weliswaar kan worden overrompeld in een enkele wedstrijd (zo bleek woensdagavond), maar in een serie over veel meer kwaliteit en een bredere bank zal blijken te beschikken. Zo bezien is de nu lonkende bekerfinale de enige realistische weg naar een hoofdprijs voor de Limburgers. Aan de hand van de slimme coach Radenko Varagic en sterspeler Quatarrius Wilson zal de ploeg in ieder geval tot het uiterste gaan om dat doel te bereiken. En schiet Sander Hollanders dan ook nog zijn drietjes als tegen Zorg en Zekerheid Leiden, dan kan Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball de borst nat maken.

Voor de Rotterdammers is de weg langs halve finale en finale van de beker niet eens de enige kans op een hoofdprijs. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball kan van iedere tegenstander in Nederland winnen en verliezen, waarbij bovendien opgemerkt moet worden dat de ploeg vaak verre van compleet was als er werd verloren. Nu de ploeg weer nagenoeg compleet is, is de vraag waar uiteindelijk het schip strandt, áls het strandt. Bepalende spelers als Juan Davis, Jeroen van der List, Ordane Kanda, Arunas Mikalauskas en Joonas Lehtoranta kunnen samen een nachtmerrie voor iedere verdediging zijn. Leg je de een aan de leiband, dan geef je de ander te veel ruimte. Basketbal Academie Limburg heeft de zaakjes verdedigend doorgaans goed op orde, maar de vraag is of het goed genoeg zal zijn tegen het veelzijdige aanvalsgeweld van de Rotterdammers.

Hans Heijdeman en Jean van Kleef voorzien de livestream van commentaar. Voor de livestats moet je hier zijn.