!
20210528 Nick King door Wop.jpg
27 mei 2021

ZZ Leiden pakt de titel

Door Martin Hoekstra

LEIDEN - Zorg en Zekerheid Leiden veroverde donderdagavond het vierde landskampioenschap in haar bestaan. Heroes Den Bosch was niet naar Leiden gekomen om zich zo maar gewonnen te geven. De Bosschenaren kwamen in het eerste kwart 11 punten voor (9-20), maar zagen de Leidse ploeg nog voor rust de leiding overnemen. Na een ruststand van 49-43 sloeg Zorg en Zekerheid Leiden het gat in het derde kwart. Na een maximale voorsprong van 24 punten werd het uiteindelijk 90-74.

Zorg en Zekerheid Leiden had in de starting five één wijziging doorgevoerd. Nick King opende als forward in plaats van Giddy Potts. Bij de Bosschenaren, wederom zonder de geschorste Miha Lapornik, vormden de startende spelers geen verrassing. Dominic Gilbert opende als forward voor Lapornik en Jonathon Williams kwam van de bank.

Het spelbeeld van de eerste paar minuten was rommelig. De Leidse formatie miste een paar makkelijke scoringskansen, ook Heroes had het vizier nog niet op scherp staan. Na drie minuten gaf het scorebord 4-4 aan. Worthy de Jong was al tegen zijn tweede fout aangelopen en naar de kant gehaald, twee minuten later gevolgd door Emmanuel Nzekwesi. Via DeMario Mayfield, Gilbert en Thomas van der Mars (die voor rust al 14 punten liet aantekenen) liep Heroes Den Bosch snel weg naar 4-13. Met nog iets minder dan drie minuten te gaan, schoot Williams vanaf de lijn de Bosschenaren naar 9-20.

Giddy Potts was de speler die voor Zorg en Zekerheid Leiden het juiste pad in sloeg. Via een driepunter en een and-1 zorgde de Amerikaan voor scores. Toen Michael Finke vlak voor het einde van het eerste kwart een drietje binnen schoot, was er van de Bossche voorspring weinig meer over: 20-23.

Een drietje van Mayfield aan het begin van het tweede kwart gaf Heroes nog wat moed, maar via Riley LaChance en Finke (wederom een driepunter) haakte Zorg en Zekerheid Leiden weer aan. Nadat Potts eerst een steal pakte en Finke liet scoren, zette de Amerikaan daarna Zorg en Zekerheid Leiden voor het eerst weer op voorsprong: 30-28. Heroes Den Bosch herstelde die marge naar 30-33, maar wist daarna Zorg en Zekerheid Leiden niet meer van scoren af te houden, terwijl er aanvallend even niets lukte. Via een and-1 van Nzekwesi en twee driepunters van Potts liep de Leidse ploeg uit naar 43-35. Opeens zag de wereld er in de Vijf Meihal heel anders uit.

Een ferme dunk van King werd aan de andere kant gevolgd door twee scores van Van der Mars. Nadat Stefan Wessels voor 46-41 had getekend kwam LaChance door met een driepunter. Het laatste woord was aan Gilbert, die de ruststand bepaalde op 49-43. Zorg en Zekerheid Leiden compenseerde het mindere reboundwerk met een fikse hoeveelheid (acht stuks) driepunters. Daarbij moet worden aangetekend dat de Leidse productie slechts zes puntjes telde van De Jong en Nzekwesi. Potts deed goede zaken met 15 punten, Finke zat al op 10 en LaChance op 9 punten. Worthy de Jong roemde na afloop het mentale aspect van het team. Als iemand niet in de wedstrijd zit, staat er altijd wel iemand anders op.

20210527 Finke vs Van der Mars.jpg

Zorg en Zekerheid Leiden opende het derde kwart met een 7-0 run: driepunter Finke, inside score Nzekwesi en een dunk van King. Pas na ruim drie minuten viel de eerste Bossche score: een driepunter van Jose Dimitri Maconda. Vier punten op rij van Finke zorgden voor een gaatje van 14 punten. Gilbert zette met een hookshot de stand op 60-48. Nadat er even wat gerommeld werd door beide ploegen, brak Marijn Ververs met een drietje de ban. Na een score van Mayfield zette Zorg en Zekerheid Leiden weer een run in. Van 63-50 liep de Leidse ploeg via onder meer vijf punten van Luuk van Bree in één ruk door naar 74-50 en daarmee was de wedstrijd feitelijk al beslist. Dat Boy van Vliet er daarna nog twee drietjes op rij inschoot, deed hier niets meer aan af: 74-56 na drie kwarten.

De spanning was er natuurlijk al lang af, maar toch viel er op sommige momenten nog wel te genieten. Van der Mars dunkte frank en vrij (76-58), waarna Van Bree zich over de baseline slingerde voor een fraaie dunk (79-58). De mooiste actie was een no look alley-oop pass van LaChance die door De Jong dunkend werd afgemaakt (81-58).

Heroes Den Bosch bleef constant zo’n 18 punten achter staan. Geert Hammink zorgde nog voor wat applauswissels door eerst Potts en Nzekwesi eruit te halen, later gevolgd door Van Bree en De Jong. Zo kregen Mees van ’t Hoff Troy Koehler en Jamayro de Windt ook nog wat minuten. Aan Bossche zijde waren er ook nog wat speelminuten voor Sam Vianen en Quincy Tjon Affo. De wedstrijd kabbelde verder voort naar het einde dat bij 90-74 kwam.

Potts en Finke waren namens Zorg en Zekerheid Leiden goed voor 17 punten. Bij Heroes Den Bosch eindigde Van der Mars met een double double: 20 punten en 13 rebounds.

20210527 Kampioen.jpg
DBL Playoff bracket met uitslag finale ronde 3 (003).jpg