!BASKETBALLNEDERLANDBASKETBALLNEDERLAND
Unknown-3.jpeg

Over de DBL

Over de DBL

Home DBL

Over de DBL

Experience the heat!

De Dutch Basketball League is de Eredivisie basketbal van Nederland. Een profcompetitie waaraan 12 teams deelnemen. Wij streven ernaar om een aantrekkelijke en spannende competitie te organiseren voor de basketbalfans van jong tot oud in Nederland. Met kansen voor alle clubs om mee te strijden voor de prijzen.

In het seizoen 2020-2021 wordt eerst één ronde uit- en thuiswedstrijden gespeeld. Daarna wordt de competitie opgesplitst op basis van de stand in een Elite A poule en een Elite B poule, met elk 6 teams. Er zijn 8 play-off plaatsen te verdelen. Elite A speelt in een volledige competitie van 10 wedstrijden om de positie 1 t/m 6 en het thuisvoordeel. Elite B speelt in een volledige competitie van 10 wedstrijden om de laatste 2 play-off plaatsen 7 en 8.

Gedurende de hele competitie verwachten we dit jaar veel spanning. Na de poulefase starten de play-offs in een best-of-3, best-of-5 en een best-of-7 serie.

Europa

Er zijn dit seizoen twee clubs actief op de Europese velden: Donar Groningen en Heroes Den Bosch. Zij nemen deel aan de FIBA Europe Cup. Klik hier voor meer info over DBL clubs in Europa.

Geschiedenis

De Dutch Basketball League bestaat pas onder die naam sinds 5 januari 2017. Hieronder volgt een historisch overzicht over de totstandkoming van de profleague.

Direct na de Tweede Wereldoorlog deed het basketbal zijn intrede in Nederland. DED uit Amsterdam kroonde zich tot kampioen van het seizoen 1945-1946.

In 1960 werd de Eredivisie gevormd door de twaalf sterkste clubs uit de toenmalige competitie. De play-offs werden in het seizoen 1977-1978 ingevoerd.

Ontstaan FEB

Tijdens de Haarlem Basketball Week eind 1991, begin 1992, kwamen afgevaardigden van de clubs uit de heren eredivisie bij elkaar. Het topbasketbal stond onder druk en de clubs waren niet gelukkig met het beleid van de Nederlandse Basketball Bond (NBB). Op 8 januari 1992 werden voorstellen voor een optimale organisatiestructuur voor (semi)professioneel basketbal aan de NBB gedaan. Uit dit overleg is uiteindelijk de Federatie Eredivisie Basketballcubs (FEB) ontstaan.

Dutch Basketball League

De FEB is statutair op 21 juli 1993 opgericht in Den Helder. Op 5 januari 2017 is de naam FEB statutair gewijzigd naar Dutch Basketball League (DBL).

Doelstellingen

De Dutch Basketball League heeft naast haar hoofdtaak, het organiseren van de competitie, een aantal statutair vastgelegde doelstellingen.

Een belangrijke taak van het bestuur is het bevorderen van een nauwe samenwerking tussen de leden (clubs) op zowel organisatorisch als commercieel gebied. Met als doel de basis voor het mannen topbasketbal in Nederland te verbreden. Maar ook ter bevordering van de beoefening van het mannen topbasketbal in Nederland.

Een overall doelstelling is de promotie van topbasketbal in Nederland om de populariteit van de sport te bevorderen en meer fans te binden. Met name een verdere professionalisering van de competitie is essentieel. Gezamenlijk willen de clubs aan de hand van scherpere regulations de lat gaandeweg hoger leggen om te kunnen deelnemen in de Dutch Basketball League. Daarmee streeft de Dutch Basketball League om op termijn grotendeels volgens de FIBA richtlijnen te acteren.

Het bestuur van de Dutch Basketball League ondersteunt en adviseert de deelnemende clubs op juridisch, organisatorisch, financieel en commercieel vlak, maar ook met marketing, reclame en PR.

Huidig bestuur

Voorzitter: Ramses Braakman (ramses@dutchbasketballleague.nl)

Financiën: Henk Alkema (henk@dutchbasketballleague.nl)

Juridische Zaken: Harm-Jan Meijer (harmjan@dutchbasketballleague.nl)

Secretariaat

E: info@dutchbasketballleague.nl

Pers & media

Ramses Braakman

+31 6 54703323

Hoofd webredacteur

Martin Hoekstra (redactie@dutchbasketballleague.nl)